Hoe maak je skincare?

Wanneer ik vertel dat ik een eigen skin care merk heb, is één van de meest gestelde vragen in de eerste vijf minuten: ‘Maar hoe maak je dat dan?’ De cosmeticawereld is erg gesloten en hangt samen van marketingverhalen, maar hierbij hoe ik het doe.

Stap 1: uitgangspunt
Heel belangrijk bij het ontwikkelen van skin care is bedenken wat je uitgangspunt is. Wil je vegan, biologisch, op geur gericht of een andere richting? Dat bepaalt voor een groot deel hoe – en waar – je het maakt. Bij mij was (en is) het uitgangspunt ‘bewust’ en ‘kwaliteit’.

Stap 2: hoeveelheid
Dan is het handig om te bedenken hoeveel je ervan zou willen maken. Veel cosmeticamerken beginnen thuis met maken. Als je genoeg verstand en de juiste spullen in huis hebt, dan is dat natuurlijk dé manier om helemaal naar eigen wens iets te creëren in kleine hoeveelheden. Het nadeel van thuis ‘klooien’ is dat je geen laboratorium hebt waar je bepaalde testen kunt uitvoeren op kwaliteit en houdbaarheid.

Stap 3: producent
De volgende stap is om te gaan kijken naar een producent of lab waar je jouw producten kunt laten maken. Zij doen dan vaak de inkoop van grondstoffen en zelfs verpakkingen voor je. Bovendien hebben zij de ervaring die je zelf nog wel eens mist, ze hebben alles wel een keer voorbij zien komen. De producent kan in Nederland zijn, maar veel partijen gaan ook naar het buitenland. Het is net wat je zoekt, producenten hebben een specialisme of minimum grootte van orders.

Stap 4: geduld
Samen met de producent (of zelf) ontwikkel je de receptuur van de producten en kies je een verpakking. De wetgeving in Nederland en Europa is streng en dat betekent dat je producten ook nog getest moeten worden op kwaliteit. Dit duurt vaak zo’n drie maanden, afhankelijk van het type product en de ingrediënten. Geduld is dus handig.

Stap 5: levering
Nadat je hebt ingekocht, de producten helemaal naar wens zijn en alles getest is, staan de producten bij je te trappelen om naar ‘buiten’ te mogen. Dan begint de verkoop en dat is weer een heel ander verhaal…

sara rosalie

Meer weten? Ga dan naar sararosalie.nl

Fotocredits: Emma Peijnenburg