Hoe bouw je een zo duurzaam mogelijke garderobe op?
Wie zonder schuldgevoel z’n garderobe elke maand vult met nieuwe spullen, heeft geen idee wat voor ’n ellende er eigenlijk in de kast hangt. Tuurlijk: kleding is mooi! Maar heeft ook zeker een minder mooie kant. Er zijn een hoop aandachtspunten binnen de kledingindustrie die niet best zijn. Discriminatie, kinderarbeid, gedwongen arbeid, lage lonen, onveilige en ongezonde werkomstandigheden, watervervuiling, uitputting van grondstoffen en het gebruik van chemicaliën, water en energie zijn aan de orde van de dag.
Dat is nogal wat. En eerlijk is eerlijk: de grootste verandering moet bij de producent liggen, maar begint wel bij jou. Wat kun je zelf doen?
Neem je koopgedrag onder de loep
Heb je een ‘must have’ gezien? Slaap er dan eerst een nachtje over. Als je het item de volgende dag nog steeds zo graag wilt, kun je het altijd nog kopen. Kies liever voor tijdloze klassieke items van hoge kwaliteit. Je betaalt meer, maar de kleding gaat ook langer mee.
Een tweede kans
Kleding van mijn favoriete ontwerpers is bijna altijd tweedehands te vinden. Je hebt er wel een portie geduld voor nodig, maar dat is toch juist leuk? Al jaren shop ik tweedehands kleding. Niet per se omdat het minder kost, maar omdat ik het oprecht leuk vind. Tijdens mijn studie sloeg ik mijn maandelijkse slag op de IJ-hallen, om vervolgens mijn overvolle kast weer uit te spitten en de items te verkopen op jawel: de IJ-hallen. Tegenwoordig kan ik úren zoeken naar de perfecte jurk op websites zoals Vestiaire Collective. Het is best een verslaving, want voor je het weet ligt er weer een Marni-ketting op je deurmat.
Slow fashion vs. fast fashion
Fast Fashion gaat over het koopgedrag van de gemiddelde Nederlander. We geven grof geld uit aan kleding, gemiddeld zo’n €700 per jaar. Dat zijn ongeveer dertig nieuwe items in de kast. Om ruimte te maken voor al deze nieuwe aankopen gooien we zo’n viertien kilo textiel weg. Zonde. Want een topje van 250 gram heeft ongeveer 125 gram gif en 2000 liter water gekost. Vandaar dat de tegenhanger Slow Fashion steeds populairder wordt. Kwalitatieve en tijdloze mode waarbij vakmanschap centraal staat, we willen minder kopen en weggooien. Al vind ik dat ‘Slow Fashion’ niet per definitie langzaam is, je kunt ook snel van garderobe wisselen en tegelijkertijd duurzaam zijn. Dolly Parton zei ooit: “I never wear the same outfit twice.” Nu denk je: dat is pas verspilling van kleding. Niet per se. Want je kunt je garderobe ook lenen, tweedehands kopen of ruilen met vriendinnen. Makkelijk zat, en je hebt super snel een nieuwe outfit bij elkaar geraapt.
Sharing is caring
En leuk. Het wordt ons steeds gemakkelijker gemaakt door initiatieven zoals ‘Lena The Fashion Library’, of ‘Rewear The Secret Closet Society’, een website waar je designerstukken uit andermans kast kunt lenen. Kleding delen in plaats van weggooien is goed voor je portemonnee en goed voor het milieu. Je hebt ook kledingruilfeesten waar je items die je toch nooit draagt, kunt ruilen voor andermans ‘afgedankte’ kledingstukken die jou wél te gek staan.
Welke merken kun je het beste kopen?
Veel merken beginnen nieuwe conscious-waardige lijnen, investeren in het recyclen van materialen en bieden reparatie-services aan. Of je kunt je gebruikte kleding terugbrengen, zodat deze weer doorverkocht wordt.
Filippa K
Zo kun je Filippa K kleding lenen bij Lena The Fashion Library, geloven ze in circular design, wat inhoudt dat voor zover mogelijk niets wordt weggegooid tijdens het ontwerp- en ontwikkel-proces en hebben ze een repair-service, zodat je de kleding zo lang mogelijk draagt, in plaats van iets nieuws aan te schaffen. Ze hebben ook een eigen secondhand store waar ze kleding van klanten innemen en weer doorverkopen.
People Tree
Bij People Tree koop je modieuze en moderne kleding gemaakt van duurzame en biologische materialen.
Stella McCartney
Onze favoriet, en een van de grote namen in de mode-industrie is: Stella McCartney. Ze is opgegroeid op een biologische boerderij en vindt duurzaamheid erg belangrijk. Bont is not done, net als wol en andere materialen waar dierenleed aan te pas komt. Het liefst gebruikt ze gerecyclede materialen. Eerlijk is ze ook, zo zegt ze: “het is lastig om helemaal duurzaam te zijn, ik creëer een luxe product en probeer dat zo goed mogelijk te doen.”
Alchemist
Bij Alchemist produceren ze de fashionable en basic items duurzaam en deels van biologisch katoen.
Beaumont Organic
Is een label uit de UK van Hannah Beaumont, we spraken haar al eerder voor een interview over het succesvolle label waarbij je de kledingstukken helemaal kunt volgen. Je kunt zelfs de grondstoffen achterhalen, en voor ieder verkocht kledingstuk geven ze iets terug.
Gather&See
Op de website van Gather&See kun je knappe en unieke items vinden die veelal duurzaam, eco-friendly en op kleine schaal zijn geproduceerd.
Lees ook: waar koop jij een eerlijke onderbroek?