Even over vrienden maken als je volwassen bent

Door de jaren heen heb je hoogstwaarschijnlijk een aantal vrienden en vriendinnen om je heen verzameld. Sommige vriendschappen bleken vluchtig en deze heb je – makkelijk zat – gedag gezegd. Andere vrienden ken je al zowat je hele leven. Die bijzondere band koesteren jullie natuurlijk enorm, maar dat betekend niet dat je elkaar dagelijks ziet. Wie weet wonen jullie mijlenver bij elkaar vandaan. En dan voel je je soms alleen. Zelfs als je weet dat je bestie er altijd voor je is.

Hoe steun je een vriend(in) die zojuist een geliefde heeft verloren?

Het probleem is: jullie zijn inmiddels volwassen en hebben een totaal ander leven. Maar juist in deze fase van je leven lijkt het moeilijk om nieuwe – dichterbij huis – vriendschappen op te bouwen. Vooral als jij zelf degene bent die naar Verweggistan is vertrokken, ben je daar helemaal alleen of met je gezin. Hoe pak je dat aan? Vrienden maken? En wat is belangrijk?

Oogcontact
Het werkt. Mensen die geen behoefte hebben aan gezelschap kijken je vaak niet in de ogen, waar je ook bent. Tijdens een kop koffie of het boodschappen doen, overal zijn mensen die wél op zoek zijn naar een praatje. Deze mensen herken je snel genoeg. Ze zijn geïnteresseerd in hun omgeving en in jou. Dit merk je doordat jullie oogcontact maken. Oogcontact is trouwens heel belangrijk. Doormiddel van oogcontact én je eigen intuïtie weet je al snel of deze persoon een potentiële vriend is.

Maak een praatje
Small talk doet het goed bij onbekenden. Zeg iemand gedag, vraag waar je hippe eettentjes kunt vinden of waar je terecht kunt voor een borrel. Je kunt het over het weer hebben maar dat is ook zo onbelangrijk. Klikt het niet? Niet getreurd. Jullie zijn duidelijk geen match dus waarom zouden jullie daar beide nog in investeren.

Kwaliteit boven kwantiteit
Want praatjes zijn prima maar op deze leeftijd ben je kieskeurig. Niet iedereen krijgt zomaar een plek in jouw leven. Hoe ouder je wordt hoe minder tijd je hebt voor vrienden. Cliché maar waar. Je hebt tenslotte een drukke baan, een vent en wellicht ook al kinderen. Gezin en familie komen steeds vaker op nummer 1 te staan, waarbij je je vrienden van oudsher familie mag noemen!

Soms klikt het gewoon
Ook al heb je het nog zo druk. Soms loop je zomaar een vriend tegen het lijf. Op je werk, tijdens het sporten of bij gezamenlijke kennissen. Dat je denkt: ‘ik heb het gevoel dat ik je al jaren ken’. Dan besef je pas dat je het leven soms op z’n beloop moet laten. Dat dingen gebeuren. Ook vrienden overkomen je.

Dit is waarom vriendinnen je soulmates zijn.

Vrienden zijn spiegels
Echte vrienden zijn een perfecte weerspiegeling van de fase in jouw leven. Van jezelf op dít moment, hier en nu. Op de een of andere manier zijn ze in je leven gekomen en dat is niet toevallig. Je hebt ze zelf gekozen. Er is ‘iets’ dat jullie met elkaar verbind. Vaak weten jullie dat wel. Echte vrienden vullen je aan en denken met je mee. Dat is het mooie aan vriendschap en daarom is het zo belangrijk om er in te blijven investeren.