Een ode aan de peulvrucht: de peulvrucht heeft het allemaal
Bonen hebben geen enorm sexy imago. Van oudsher staan ze bekend als armeluisvoedsel (want: een goedkope vleesvervanger), ze zouden saai zijn en dan hebben we het nog niet eens gehad over bepaalde gassen die vrijkomen als je ze eet. Oeps. De gemiddelde Nederlander heeft bovendien geen idéé wat ‘ie met die arme bonen aan moet. Verder dan chili con carne komen we over het algemeen niet. Toch moeten we er aan geloven want 2016 is het jaar van de peulvrucht. Terecht, want geen voedingsmiddel zo veelzijdig als deze proteïnebommetjes!
Wie dat besloten heeft? De Wereldvoedselorganisatie. Want dat we met zijn allen niet meer dagelijks vlees kunnen eten, lijkt me duidelijk. En laat de peulvrucht nu net dé perfecte vleesvervanger zijn. Mag ik even? Peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, boterbonen en adukibonen (ik vergeef het je als je nu denkt: aduki-wat?) zitten vol gezonde plantaardige eiwitten. Ze geven je lang een gevuld gevoel waardoor je minder snel gaat snacken.
Maar dat is niet alles. De peulvrucht zit bommetje vol met vezels (dag energiedip, hallo goede spijsvertering), vitamine B en mineralen. Dat je er dik van wordt is trouwens ook een fabeltje. Juist omdat ze vol met vezels en eiwitten zitten eet je er minder van én krijg je minder snel weer trek. Zelfs Het Voedingscentrum is sinds een paar weken om. In de nieuwe Schijf van Vijf wordt geadviseerd om vlees vaker te vervangen door een portie van dit powerfood. Heb ik je al overtuigd om de keuken in te duiken met de peulvrucht? Zo niet, hierbij de nodige inspiratie. Ode aan de peulvrucht.
1. Meng ze door een salade
De meest simpele, voedzame manier om je salade om te toveren tot een volwaardige maaltijdsalade. Koop gedroogde peulvruchten, week ze een nachtje en kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Tip: om ze beter verteerbaar te maken voeg je tijdens het koken een stukje kombu toe (zeewier, te koop bij de bio winkel). Liever lui dan moe? Koop bonen in blik of pot. Wel even goed omspoelen.
2. In al uw taarten & cakes
Zwarte bonen zijn perfect als basis voor homemade vegan brownies. Gekookte kikkererwten gemengd met noten, zaden en dadels vormen gezonde energieballetjes. Ook adukibonen doen het goed als basis van een cake of taart. Peulvruchten zijn dan het hoofdbestanddeel van je baksels en voegen ook nog eens gezonde eiwitten toe. Dit noem ik nou nog eens een gevalletje win-win. Zoek via Pinterest of Google naar inspiratie, recepten in overvloed.
3. Voor een vullende soep
Soep is zeker in de herfst en winter het ideale comfort food. Wil je het eten als complete maaltijd? Daar zijn ze weer: voeg peulvruchten toe! Bijvoorbeeld kikkererwten in een Marokkaanse groentesoep, linzen in een kruidige currysoep… Yam!
4. Als basis van een gezonde snack
Rooster (gekookte, uitgelekte) kikkererwten ongeveer 30 minuten op 200 graden in de oven met wat paprikapoeder, chilipeper, olijfolie en zeezout. Verslavend lekker.
5. Door je smoothie
Ja, echt. Mix een banaan, 75gr gekookte zwarte bonen, 2 medjoul dadels, 200ml amandelmelk, 1 el hennepzaad, 1 el cacaopoeder en 1 tl kardemom in een blender tot romig. Het ideale ontbijt voor chocoladeverslaafden of drink hem rond 16.00u als snack. Geloof me: zo wil iedereen aan de peulvrucht.
Lees ook: Enfait tip: gezonde chocoladetruffels.
Foto via