Dit moet je weten over minimalistisch leven
‘Deze broek hou ik sowieso’ zeg ik tegen mijn vriend terwijl ik mijn kledingkast aan het uitruimen ben. Uitruimen, niet opruimen. Het is namelijk bijna onmogelijk om afscheid te nemen van mijn kleding. Het valt te vergelijken met afscheid nemen van je identiteit. De grote voorjaarsschoonmaak zou ruimte moeten maken in het leven en toch wordt er bar weinig weggegooid.
Afscheid nemen van bezittingen is niet gemakkelijk en dat terwijl we het hebben over dingen. “Koude” objecten. Alles terug brengen tot zijn simpelste vorm, puur de basis, blijkt in de praktijk lastig. Zelfs als je niet in een leeg huis hoeft te wonen of als een armoedig persoon door het leven hoeft te gaan, is het weggooien van spullen een hele stap. En dat terwijl het een verademing is om minder spullen te bezitten.
Het is bevrijdend
Het is zo simpel om minimalistisch door het leven te gaan. Omdat je minder koopt en dus minder bezig bent met bezittingen, heb je minder te verliezen. Je bent minder met spullen bezig en daardoor komt er meer ruimte voor zelfontwikkeling. Zonder spullen leef je in het ‘nu’.
Het kost minder
Minimalisten kunnen een relatief goedkoop leven leiden. Dit hoeft niet saai te zijn, als je maar creatief bent.
Het stimuleert creativiteit
Juist omdat dingen je niet aangereikt worden, moet je zelf met oplossingen komen. Minimalisten zijn vaak stukken creatiever en roeien met de riemen die ze hebben.
Het creëert tijd
En is tijd niet het meest kostbare goed? Je kunt namelijk altijd meer geld krijgen, maar tijd is niet te koop . Als je je ontdoet van ‘rommel’ realiseer je je pas hoeveel tijd die troepjes eigenlijk kosten. Met minder dingen is je leven stukken georganiseerder.
Het zorgt voor overzicht
Hoe minder je hebt, hoe overzichtelijker jouw leven is. Overzicht is fijn, het zorgt voor rust in je hoofd.
Het is milieuvriendelijk
Alle ‘dingen’ op de wereld worden ergens geproduceerd en ergens van gemaakt. Vaak gaat dit productieproces ten koste van het milieu. Hoe meer je hebt, hoe meer je weggegooid en ook dit is slecht voor het milieu. Minimalisten nemen minder van de natuur waardoor de wereld een stukje beter wordt.
Het boek’ Everything that remains‘ omschrijft een mooie manier om van je spullen af te komen. Doe alsof je gaat verhuizen, doe al je spullen in dozen en leef 21 dagen zoals normaal gesproken. In deze periode pak je alleen de dingen uit die je echt nodig hebt. Alle spullen die na 21 dagen nog in de doos zitten, kunnen feitelijk weg. Je hoeft er niet meer over na te denken en dit is bevrijdend.