Dierproefvrij graag!
Alle producten die Nourished Nederland verkoopt zijn dierproefvrij, dat is één van de harde eisen die we stellen aan de producten en de bedrijven waarmee we samenwerken. Soms krijgen wij de vraag: waar wordt een product dan wél op getest? Dat is een interessante vraag dus daarom een blog over alternatieve op dierproeven.
Goed nieuws is dat dierproeven voor cosmeticaproducten en hun ingrediënten in veel delen van de wereld verbannen zijn naar de geschiedenisboeken. In Europa werd in maart 2013 een nieuwe wet geïntroduceerd die het illegaal maakt om op dieren geteste cosmetica in Europa te verkopen, zelfs als het testen buiten Europa plaatsvindt (PETA). Dit betekend niet dat Europese bedrijven geen dierproeven meer gebruiken. Zij kunnen namelijk dierproef-geteste producten wél in andere werelddelen verkopen. Opkomende markten zoals China vereisen nog steeds dat cosmetica getest wordt op dieren.
Er is geen enkel excuus voor het pijnigen en doden van dieren voor het testen van make-up, huidverzorging en andere toiletartikelen (en natuurlijk ook niet voor andere consumenten producten). Er worden in Europa nog steeds elk jaar ongeveer 11,5 miljoen dieren gebruikt in experimenten (PETA). Nieuwe humane testmethoden maken dit echter overbodig, ontwikkeld om te garanderen dat producten geen mensen of dieren schaden.
Allereerst zijn dierproeven wreed, maar ook duur en de resultaten zijn vaak niet toepasbaar op mensen (PETA). Wat zijn dan de alternatieven?
1. Geavanceerde proeven waarbij menselijke cellen en weefsel wordt gebruikt ook wel in vitro methode genoemd
Een mooi voorbeeld is het Harvard’s Wyss Instituut: dit instituut heeft chips ontwikkeld die functioneren als organen. Deze bevatten menselijke cellen die gekweekt zijn door middel van een baanbrekende methode waarmee de structuur en functie van menselijke organen en orgaansystemen wordt nagebootst. Deze chips kunnen gebruikt worden in plaats van dieren voor onderzoek naar ziektes, medicijn- en giftigheidstesten. Bewezen is dat ze de menselijke fysiologie, ziekte en reacties op medicijnen beter nabootsen dan dierproeven dat doen.
2. Geavanceerde computermodelleringstechnieken ook wel in silico modellen genoemd
QSAR is een computer gebaseerde techniek die dierproeven vervangen door geavanceerde schattingen te maken van de waarschijnlijkheid dat een substantie gevaarlijk is.
3. Onderzoeken met menselijke vrijwilligers
Voorbeelden hiervan zijn ‘microdosering’, nieuwe type hersenscans fMRI om het brein te bestuderen en simpelweg het uitvoeren van epidemiologische onderzoeken: de bestudering van ziekten die van nature onder populaties voorkomen. Deze bieden belangrijke informatie gebaseerd op mensen over de risicofactoren en de oorzaken van bepaalde ziektes. Denk hierbij aan de relatie tussen roken en kanker.
4. Menselijke patiënt simulators
Bijvoorbeeld voor de opleiding geneeskunde, farmacologie. Deze simulators ademen, bloeden, stuiptrekken, praten en kunnen zelfs ‘sterven’. Ze hebben bewezen dat ze studenten beter onderwijzen dan wrede oefeningen waarbij dieren worden opengesneden.
Er zijn dus genoeg alternatieven voor op dieren geteste producten. Kies naast je cosmetica & huidverzorging daarom ook je home-producten dierproefvrij. Er zijn voldoende schoonmaakmiddelen die niet getest zijn op cavia’s of muizen! Bekijk de Home Collectie van Bondi Wash eens of de dierproefvrije & CO2 neutrale cosmeticalijn van Ere Perez. Wist je dat nagellak ook dierproefvrij getest kan worden?? Het is allemaal mogelijk dus kies voor het leven! Ga Cruelty-Free!
Love & Sunshine,
Erin en Floor
Volg ons op voor meer Nourished Nederland op: Facebook & Instagram
Of neem een kijkje in de webshop of blog: Nourished Nederland
Meer weten & links:
https://www.piscltd.org.uk/alternatives-approved-by-regulators/
Afbeelding: Gary Bending @ Unsplash