Chiazaad is toch niet zo’n geweldige superfood als we dachten
Chiazaad ligt alweer een tijd in de schappen. Eerst alleen bij natuurwinkels maar toen we massaal aan de chiazaad gingen volgde de grote supermarkten. Dit was dé superfood die iedereen in huis moest halen. En sure ze zijn vast en zeker heel gezond maar het is nooit feitelijk bewezen. Niet genoeg.
“Much of the hype is really overblown for chia seeds” zegt Kim Larson van The Academy of Nutrition & Dietetics. Er is maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van de minuscule zaadjes. In 2012 is er zelfs een studie geweest waaruit bleek dat chiazaad het risico’s op ziektes niet vermindert. Bij de deelnemers die tien weken lang iedere dag chiazaad aten werd de kans op infecties niet kleiner en de bloeddruk en het cholesterolgehalte waren er ook niet bij gebaat. Wat wel verbeterde was de hoeveelheid goede vetzuren in het lichaam. Deze zorgen voor energie en de vitamines A, D, E en K. Verder krijgen je door deze vetten ook de belangrijke vetzuren linolzuur en alfa-linoleenzuur binnen, die weer goed zijn voor het hart en de bloedvaten.
Lees ook: eet je hormonen in balans.
Alleen voordat dat dat aan de orde is moet het lichaam de vetzuren omzetten, en dat gebeurt maar met een klein deel van de zaden. Je krijgt dus niet zoveel Omega-3 binnen als je zou denken. Er is niks mis met de zaden maar het is een aanvulling op je dagelijkse voeding. Een chia-pudding vult prima, en je kunt ze overal doorheen strooien. Maar doe dat vooral niet téveel. Want zoals je weet ontstaat er een soort gel als de zaadjes vochtig worden. Dit gebeurt ook in je maag en darmen, en dat is niet altijd even gunstig. Denk aan: obstipatie en een opgeblazen gevoel. Dus superfood, superfood? Ja het is gezond, maar het verricht ook geen wonderen. Als je het verstandig gebruikt is het een gezonde bron van voedingstoffen.
Je dagelijkse kop koffie maar dan anders: koffie choco chiazaad smoothie.