Bruidsjurken kosten een fortuin en dit is waarom

Het onderzoeksbureau Edited bevestigd wat wij al lang weten: bruidsjurken kosten een godsvermogen. Maar waarom? Afgelopen jaar is gebleken dat ze niet zoveel hoeven te kosten. Budgetbruiden holden massaal naar de Zeeman voor een betaalbaar exemplaar, en ook Asos heeft een bridal collectie met jurken vanaf €100.

Het geld zit ‘m dan ook niet in de stof, of in de ontelbare versieringen, nee je betaald grof geld aan de retailers. Bruidsjurken kosten namelijk vier keer zo veel als een ‘normale’ witte jurk. Voor hetzelfde lapje stof betaal je dus dubbel en dik, omdat je ’t waard vindt. Jurken voor bruidsmeisje zijn ook duurder dan andere jurken van hetzelfde soort. Omdat ze op de bruidsmeisjes afdeling hangen betaal je ongeveer anderhalf keer zoveel.

Ook online worden steeds meer bruidjurken verkocht. Waar je vroeger nog met moeders en vriendinnen ontelbaar veel winkels afliep en nippend aan champagne letterlijk alle jurken uit het schap trok, is het nu wel zo handig als je ‘m gewoon thuis afgeleverd krijgt. Saying: yes to the dress met een muisknop levert toch al gauw zo’n 574 miljoen per jaar op. Welja, we geven het er graag aan uit, anders zouden ze zo duur niet zijn. Want als niemand het geld er voor over heeft, slinkt ook het aanbod snel. Dus mocht je het niet eens zijn met de hoge prijzen, kies dan voor een onconventionele jurk of scoor een tweedehandsje.

Lees ook: 30 vragen die je kunt stellen om erachter te komen of jullie bij elkaar passen.