Beauty producten en hormonen (deel 1)
Als diëtiste, chiropractor en als vrouw heb ik dagelijks te maken met hormonen. Door het beroep wat we uitoefenen weten we, uit de praktijk dat tegenwoordig veel vrouwen te maken hebben met hormonale problemen. In Nederland heeft ongeveer 5% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar last van Premenstrueel Syndroom (PMS) en nog eens 5-10% lijdt aan Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Is er iets wat je kunt doen om je hormonen zo min mogelijk in de war te brengen? Het vermijden van stoffen die mogelijk je hormonen uit balans brengen of voor de gek houden is een relatief makkelijke stap.
Wat zijn hormonen?
Hormonen zijn chemische boodschappers die door ons lichaam reizen, ze stimuleren processen zoals groei, metabolisme en vruchtbaarheid. Hormonen kunnen ons gedrag beïnvloeden. De hersenen sturen signalen naar verschillende organen om hormonen te produceren. Het bekendste vrouwelijke hormoon is Oestrogeen of Estrogeen.
Parabenen
Van parabenen hebben we allemaal weleens gehoord. Maar wat zijn het nou eigenlijk?
Definitie: Parabenen is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die allen als basisstructuur para-hydroxybenzoëzuur hebben. Deze stoffen worden gebruikt als conserveermiddel in cosmetica en huidverzorgingsproducten, maar ook in geneesmiddelen, levensmiddelen en schoonmaakmiddelen. Het RIVM categoriseert parabenen onder de hormoonverstorende stoffen.
Parabenen komen in verschillende vormen voor: methyl-, ethyl-, propyl-, butyl- en benzylparabenen. Wanneer ze in de bloedbaan terecht komen, scheidt het lichaam parabenen via de urine uit… MAAR parabenen worden ook door de huid opgenomen en intact in weefsels gevonden. Een feit is dat parabenen zijn gevonden in borstkankerweefsel. Deze stofjes hebben een zwakke oestrogene activiteit en er is aangetoond dat ze de groei van MCF-7, een borstkankercel stimuleren. Het lastige is dat de wetenschap rondom deze onderzoeken nog jong is en we de lang termijn effecten van de vele chemische stoffen die we dagelijks gebruiken nog niet goed kunnen meten.
Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over het gebruik van hormoonverstorende stoffen oftewel Endocrine Disrupting Chemicals (EDC’s) in consumentenproducten. Risicogroepen zijn: zwangere vrouwen en kinderen, omdat een eventueel schadelijk effect van EDC’s waarschijnlijk pas na vele jaren naar boven komt en mogelijk gevolgen heeft voor de vruchtbaarheid van een kind op latere leeftijd.
Denemarken is de eerste die een verbod op op propylparaben en butylparaben in alle verzorgingsproducten voor kinderen tot drie jaar introduceert. Ook Zweden en Frankrijk hebben strengere richtlijnen dan Nederland met betrekking tot EDC’s in verzorgingsproducten. In 2006, 2011 en 2016 heeft de Deense overheid gezondheidscampagnes opgezet om zwangere vrouwen voor te lichten over hormoonverstorende stoffen.
Conclusie
Parabenen kunnen dus door de huid worden geabsorbeerd en zijn aanwezig in veel cosmetische producten, waaronder bijvoorbeeld anti-transpiranten, foundation, blush en bodylotions. Parabenen werken mogelijk als een hormoonverstorende stof in het menselijk lichaam. Ze zitten in producten die we dagelijks gebruiken in de buurt van onze borstklieren, op ons gezicht en op de rest van ons lichaam. Als je hierover nadenkt dan wil je misschien liever kiezen voor producten zonder parabenen.
Iets positiefs? Deze verbindingen zijn relatief eenvoudig te vermijden en als je dat doet, verlaagt het de hoeveelheid parabenen in je urine en lichaam drastisch. Je kunt parabeenvrije en 100% natuurlijke cosmetica en schoonheidsproducten vinden bij Nourished Nederland. Mocht je vragen hebben over producten of ingrediënten dan beantwoorden wij die graag.
Love & Sunshine,
Erin en Floor
Volg ons op voor meer Nourished Nederland op: Facebook & Instagram
Of neem een kijkje in de webshop of blog: Nourished Nederland
Referenties
1. https://www.nvog.nl/
2. https://www.leef.nl/kennisbank/parabenen-wat-doen-ze-en-wat-zijn-de-risico-s
3. Altern Med Rev 2010; 15(3):190-196 Darbre PD, Aljarrah A, Miller WR, et al. Concentrations of parabens in human breast tumours. J appl Toxicol 2004;24:5-13
4. Rapport Wemos Instituut: https://www.wemos.nl/wp-content/uploads/2016/06/Maatregelen_tegen_hormoonverstorende_stoffen_juni2016.pdf