Achteromkijken na je toiletbezoek, dit levert het je op!
Tijdens mijn consulten is één van de belangrijkste vragen hoe het met je ontlasting is gesteld. Vaak wordt het dan even stil met hier en daar een blosje op de wangen. Ik lieg als ik hier vijf jaar geleden niet hetzelfde op had gereageerd. Toch is het belangrijk om de boodschap achter poep tijdens een toiletbezoek niet altijd te negeren.
In een gesprek probeer ik dit taboe dan ook zo snel mogelijk te doorbreken, want jouw poep vertelt jou zoveel over jouw gezondheid. En dat helemaal gratis en voor niets! Dus na een toiletbezoek toch maar even checken!
Wat heeft je ontlasting jou te vertellen?
Ontlasting, ook wel een wat chiquer woord voor poep. Het zorgt ervoor dat je systeem alle afvalstoffen dat het niet meer nodig heeft afvoert. Het ontlast dus letterlijk je systeem. Het liefst doe je dit één keer per dag in de ochtend en op een wat meer ontspannen dag misschien wel twee keer.
Ligt jouw frequentie wat lager dan dit, dan kan dit een signaal van jouw darmen zijn dat het wat meer aandacht nodig heeft. Daarnaast zijn de kleur, vorm, maar ook de geur van jouw poep belangrijke graadmeters.
Daarom licht ik wat verschillende types toe, zodat je de taal van jouw poep kunt begrijpen.
Check je ontlasting na een toiletbezoek
Groene poep
Spinazie of andere groene bladgroenten gegeten? Dan kan dit de veroorzaker zijn. Echter, ook een teveel aan gal kan een oorzaak zijn.
Grijze poep
Grijze ontlasting duidt meestal op problemen met de alvleesklier of een tekort aan gal. Het kan ook zijn dat jouw darmen de voedingstoffen niet goed kan opnemen of omdat je te veel vetrijk voedsel eet.
Gele poep
Een nachtje doorgehaald met veel alcohol? Dit kan een van de redenen zijn. Daarnaast kan een tekort aan gal of een slechte vertering van jouw eten de reden zijn.
Rode poep
Helderrode bloedsporen kunnen duiden op een bloeding of een wondje aan het einde van jouw verteringsstelsel. Ook kan het eten van bietjes of rode kool een rode kleur aan jouw ontlasting geven. Maak jij je zorgen, neem dan contact op met jouw huisarts.
Winderigheid
Het laten van winden is natuurlijk heel normaal. Maar gaat het bij jou de hele dag door of duiken mensen weg vanwege de stank, dan is het verstandig om je voedingspatroon te onderzoeken.
Mogelijk zit er een probleem in de spijsvertering of hebben jouw darmen moeite met de vertering van koolhydraten en of eiwitten.
Plakken
Last van remsporen in de wc? Dan loopt er waarschijnlijk iets niet helemaal lekker met de vetvertering. Dit kan er ook indirect voor zorgen dat je bepaalde vitamines niet goed meer kan opnemen, denk aan vitamine D en K.
Stinken
De bekende ei-scheten onder andere, deze duiden vaak op een eiwitverteringsprobleem. Stinkende scheten zijn vaak te relateren aan voeding, dus neem deze eens onder de loep.
Diarree
Vaak wordt dit veroorzaakt door voeding waar jouw darmen niet goed tegen
kunnen, beter bekend als een voedselintoleranties. Maar ook stress of bijvoorbeeld veel
koffie kunnen de oorzaken van diarree zijn.
Obstipatie
Er is niets zo vervelend als obstipatie. Echter, ik zie dit in de praktijk veel vaker
voorkomen. Meestal zijn de oorzaken te vinden in het weinig bewegen, te weinig water
drinken of een voedingspatroon wat niet bij hem of haar past. Weet dat het heel belangrijk
is dat je elke dag of in ieder geval om de dag ontlast. Dit zorgt ervoor dat giftstoffen worden
afgevoerd. Lukt dit niet dan zal het lichaam deze stoffen behouden met allerlei andere
klachten tot gevolg.
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er veel variaties op onze ontlasting. Mocht jouw
ontlasting nu niet zo zijn als type twee en vier, weet dan dat dit een signaal kan zijn van je lichaam.
Ga er mee aan de slag. Weet je niet helemaal hoe? Schakel hulp in! Op naar de volgende grote, mooie boodschap ;-)!
Dit artikel is geschreven door Renske van der Maaten, meer weten? Ga dan naar haar website: www.renskevandermaaten.nl of mijn instagram femalehealthcoaching_by_renske