8 tekenen dat je met een narcist date

Narcisten leven alleen voor zichzelf. De meeste mensen hebben wel een paar narcistische trekjes, we zijn allemaal een tikkeltje egoïstisch maar een echte narcist is zó beschadigd dat ze dingen alleen vanuit hun eigen perspectief bekijken en een ander totaal niet waarderen. Alleen zichzelf. Deze tekenen laten zien dat je te maken hebt met een rasechte narcist.

1. Over de top
Jullie relatie is vanaf het begin heel intens. Narcisten nemen je mee naar dure plekken, geven dure cadeaus en maken ongeloofwaardige beloften. In het begin zul je je vertroeteld voelen maar pas op: niks is wat het lijkt en ze voeren een show op om je volledig afhankelijk van ze te maken. Deze grote gebaren zijn niet bedoeld om jou in de watten te leggen, ze willen zelf gul overkomen zodat ze later kunnen zeggen: “Ik heb álles voor je gedaan, je bent zo ondankbaar”.

2. De vonken spatten er vanaf ???
Een narcist is, zonder twijfel, extreem charmant. Je voelt je enorm aangetrokken tot deze persoon en je denkt zelfs dat je je soulmate hebt gevonden. De narcist overlaadt je met complimenten en is per direct verliefd. Ook dit is niet wat het lijkt, want als ze zeggen: “ik houd van jou”, bedoelen ze dat ze zichzelf leuker vinden door jouw ogen en eigenlijk nog meer van zichzelf houden. Zodra jij iets minder onderdanig wordt, begint het manipuleren want dan verliezen ze de macht over jouw gevoel.

3. Je denkt: ‘Dit is te mooi om waar te zijn’
Narcisten weten je ervan te overtuigen dat ze enorm welvarend zijn en een droomleven leiden. Ze vertellen je in geuren en kleuren over hun dikke sociale netwerk en de dingen die ze al mee hebben gemaakt. Heel vaak zijn deze verhalen overdreven en kom je erachter dat die rijke stinkerd nog bij z’n ouders woont. Dit zien ze zelf alleen niet als iets wat niet klopt. Het zijn koningen in het vertellen van leugens en ze maken indruk met dingen die verzonnen zijn. Dingen waar ze zelf in geloven.

4. Ze hebben vaak een buitengewoon levensverhaal
Ondanks alle grootspraak, zijn narcisten helemaal niet vol van zichzelf. Eigenlijk zijn ze onzeker en durven zichzelf niet in de spiegel aan te kijken. Wat ze zien bevalt ze niet. Ze zijn zo ontevreden over zichzelf dat ze een betere versie van zichzelf aan de buitenwereld willen laten zien. Deze neppe persoonlijkheid is eigenlijk het toonbeeld van wie ze zouden willen zijn. Het levensverhaal van een narcist is dan vaak ook een tikkeltje overdreven en verhalen worden verdraaid. Wat je te horen krijgt is alles behalve de hele waarheid.

5. Ze accepteren geen kritiek
Terwijl een narcist absoluut geen moeite heeft met klagen, kunnen ze geen kritiek verdragen. Ze zijn super gevoel voor commentaar van een ander. Zelfs de meest milde toespelingen worden je niet in dank afgenomen en je krijgt altijd een ‘ja maar’ te horen. Nee. Ze worden zelfs boos als je ze bekritiseerd. Je bent zelf niet goed bij je hoofd… kritiek krijg je altijd teruggekaatst en dit doen ze zo subtiel dat je het niet eens in de gaten hebt. Voordat je het weet sta je excuses te maken voor dingen die hij of zij verkeerd aanpakt.

6. Je moet je mond houden als je het oneens met ze bent
Narcisten zullen je verongelijkt aankijken als je het ergens niet mee eens bent. Meningsverschillen zien ze als een vorm van kritiek en daarvan worden ze boos. Meestal weigeren ze het om een discussie aan te gaan en ze zullen een ander nóóit gelijk geven. Daar ga je met je goedbedoelde adviezen…

7. Uiteindelijk doe je altijd wat de narcist wil
Dit gebeurt geleidelijk en subtiel. Je hebt het waarschijnlijk niet meteen door maar na twee maanden vraag je je af waarom je altijd naar een restaurant van zijn of haar keuze gaat. Het is nooit jouw keuze. Zelfs op je verjaardag bepaald de narcist hoe de dag eruit ziet.

8. Je gaat je onzeker voelen over jezelf
Het duurt niet lang voordat een narcist dingen vindt die jij fout doet. Ze geven je de schuld van… alles eigenlijk. Grote zaken, kleine zaken, je bent steeds vaker excuses aan het maken voor dingen die je helemaal niet fout doet.

Wat kun je hieraan doen?
Narcisten veranderen zelden dus het beste advies is: wegwezen! De enige oplossing voor verbetering is therapie maar dat gebeurt bijna nooit omdat narcisten niet erkennen dat ze een probleem hebben. Mochten ze toch bij een therapeut belanden, dan wordt het geen gemakkelijke klus. Ze zullen de therapeut in kwestie manipuleren en kijken op hem of haar neer. Net als op jou.