5 oplossingen die voorkomen dat je avocado’s verspilt

In Nederland gooien we met zijn allen zo’n vijftig kilo voedsel per jaar weg. Dat is veel en treurig. Vooral als je je bedenkt dat er ook mensen zijn die niks te eten hebben. En wat denk je van de impact op het milieu van de voedselindustrie? Zo vraagt de productie van avocado’s enorm veel water en leidt deze tot illegale ontbossing in Mexico. Het moet maar eens afgelopen zijn met onze weggooicultuur.

1. Gebruik je handen
Iedereen doet het in de supermarkt: aan avocado’s voelen. Dit is eerlijk gezegd ook dé manier om erachter te komen of je een rijpe of minder rijpe avocado te pakken hebt. Bedenk goed wanneer jij ‘m op wilt eten en kies aan de hand daarvan het juiste groene exemplaar. Een rijpe avocado is vaak donker van kleur en voelt zacht aan als je er voorzichtig in knijpt. Ga niet als een gek avocado’s pletten, dan worden ze bruin onder de schil. Sommige avocado’s die je koopt zijn helaas al overrijp… ze zijn dan erg zacht en heel bruin.

2. Stickers
Eerlijk is eerlijk: het is geen fijn idee dat jouw avocado al honderd keer betast is. Daarom is deze sticker in de wereld geroepen. Zo zie je precies tot welke categorie rijpheid jouw avocado behoort. Wat een uitvinding!!

avocado

3. Koop verschillende avocado’s
Als avocado’s in de aanbieding zijn, heb je de neiging om groot in te slaan. Tenzij je voor de hele familie guacamole gaat maken, komen deze nooit op voordat ze overrijp zijn. Koop daarom altijd verschillende avocado’s, een zachte die je meteen op kunt eten en een harde voor over een week.

4. Bewaar ze in de koelkast
Dit vertraagt het rijpingsproces. Wil je een halve avocado bewaren? Doe deze dan in plastic folie met wat druppels citroensap, zo voorkom je dat ‘ie bruin wordt.

5. Eet een avocado als ontbijt
Als je ziet dat je avocado het nog geen dag langer uithoudt, eet hem dan op! Je kunt een avocado ontpitten en met een eitje in de oven bakken – geloof ons, dit is écht lekker – als ontbijt, je kunt hem tijdens de lunch opsmikkelen of ’s avonds bij de maaltijd eten. Genoeg mogelijkheden! Want weggooien is zo zonde.