5 dingen die je moet vragen als iemand vreemdgaat en jij tóch verder wilt

Als jouw partner toegeeft dat hij of zij vreemdgaat, dan ligt de bal opeens bij jou. Wil je kappen of wil je door? Als je er samen voor kiest om verder te gaan, heb je gegarandeerd vragen in je hoofd die je nú beantwoord wilt hebben. Gevoelens van woede, verdriet en alle emoties daartussenin gieren door je lijf. Neem de tijd om deze emoties te verwerken en dan, als je klaar bent voor een gesprek, denk dan na over wat jullie willen bespreken. Hoeveel wil je weten over wat er is gebeurd? En wat wil je absoluut niet weten omdat je daar alleen maar meer pijn door ervaart?

Een goed gesprek moet je altijd open in gaan en met het vertrouwen dat je beide weet dat er één iemand de fout in is gegaan. Als een ander vreemdgaat, is dat nóóit jouw fout. De ander is degene die verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn of haar daden. Het zijn keuzes die je maakt en die vragen om uitleg. Heel veel uitleg. Een gesprek is daarom enorm belangrijk om erachter te komen of jullie relatie nog de moeite waar is om werk in te steken.

1. Waarom ben je mij gaan ontwijken?
Dr. Jason Whiting heeft vreemdgaan onderzocht en kwam tot de volgende conclusie: als vreemdgangers zich emotioneel afsluiten, erg vijandig reageren of meteen in de verdediging schieten, dan zijn ze geïrriteerd op emotioneel vlak en dit kan betekenen dat de affaire niet alleen lichamelijk maar ook emotioneel is. Als je merkt dat jouw partner zich merkbaar afsluit van jullie relatie, dan is het héél belangrijk om het hier grondig over te hebben. De reden van afzondering moet hoe dan ook boven tafel komen, het is in ieder geval niet jouw fout dat iemand je van zich afduwt. Hij of zei had ook het gesprek kunnen aangaan en eerder kunnen melden wat er loos was.

2. Wil je aan jezelf werken om deze relatie te redden?
Als je partner toegeeft dan hij of zij vreemdgaat, zien ze in dat ze verkeerd zijn en dit betekent vaak dat ze er echt opnieuw voor willen gaan. In ieder geval op dit moment. Hoe voorkom je dat het in die toekomst niet nog een keer gebeurt? Er zijn issues waardoor vreemdgaan is voorgevallen en die issues zijn van de ander en niet van jou. De schuinsmarcheerder in kwestie moet dus goed naar zichzelf kijken en werken aan bepaalde gebreken waardoor hij of zij weer beter in een relatie zit. Misschien gaat degene vreemd uit onzekerheid, grootheidswaan, narcisme of een seksverslaving. Anyhow. Het heeft vaak een reden en daar moet aan gewerkt worden anders gebeurt het gewoon weer.

3. Wat ga je er aan doen om eerlijker te zijn tegen jezelf en tegen mij?
Wanneer het vertrouwen gebroken wordt, is dit moeilijk te lijmen. Jouw ‘bijna ex’ kan je overladen met lieve woorden, cadeautjes maar dit dit is allemaal leeg als er niet gewerkt wordt aan eerlijkheid. Het terugwinnen van vertrouwen kost tijd en er zijn concrete stappen voor nodig. Als iemand nog steeds zijn of haar telefoon angstvallig in de gaten houdt, dan gaat het nooit meer werken. Om het weer goed te maken moet de ander een open boek zijn.

4. Hoe kon je het vreemdgaan rechtvaardigen terwijl je het deed?
Het woord ‘affaire’ betekent een en al geheimzinnigheid. Vreemdgaan doe je altijd achter de rug van je geliefde om. Vooral emotioneel vreemdgaan is funest, je stop al je energie in een andere persoon terwijl je degene die het eigenlijk hoort te krijgen veel te kort doet. Als je jullie relatie wilt redden, is het belangrijk om te weten wat er in het hoofd van jouw partner omging. Pas wel op: treed niet te veel in detail, er zijn dingen die je niet wilt horen. Maar voordat je verder kunt, moet je weten wat er in zijn of haar hoofd omging. Hoe kun je zulke grote dingen verborgen houden? En wat is jullie visie op een goede relatie.

5. Blijf je contact houden met je minaar of minnares?
Deze vraag zou eigenijk niet eens aan de orde moeten zijn, maar you knever know en je kunt het maar beter wél vragen. Want als er om wat voor een reden dan ook contact blijft bestaan, dan is het over en uit. He-le-maal klaar. Je kunt niet met iemand samenzijn als jouw vriend of vriendin er nog een liefje op na houdt. Al het contact verbreken is het minste wat iemand voor jou kan doen, ben jij dit niet waard? Dan is hij of zij jou al helemaal niet waard. Zo simpel is het. Je zou niet eens hoeven te smeken om het vuurtje tussen hun te doven, het zou vanzelfsprekend moeten zijn.

Er zit een klein verschil tussen liefde en lust. Emotioneel vreemdgaan gaat dieper dan een one night stand waarbij alleen maar lust komt kijken. Zelfs al komt er bij het emotionele vreemdgaan geen seks kijken, het is toch pijnlijker want twee personen hechten zich intenser aan elkaar. Het is moeilijker om deze band weer te verbreken. In beide gevallen werkt je relatie alleen nog maar als al het contact met ‘de ander’ verbroken wordt en als je het vertrouwen terug wint. Anders kun je fluiten naar een goede afloop…