4 x de lekkerste detox gerechten met rode biet

Wist je dat de lever één van de belangrijkste organen in het menselijk lichaam is? Voedingsstoffen die tijdens het spijsverteringsproces vrijkomen, worden met het bloed naar de lever getransporteerd. De lever zet deze voedingsstoffen weer om in bouwstoffen en energie. Ook zorgt de lever ervoor dat schadelijke stoffen onschadelijk worden gemaakt en worden afgevoerd met urine of ontlasting. Daarnaast produceert de lever galvloeistof, wat weer nodig is om vetten op een juiste manier te verteren. Kortom, de lever heeft een boel zware taken die enorm belangrijk zijn voor ons welzijn. Het is dan ook belangrijk dat je de lever af en toe een handje helpt met het detox proces. En wel door het eten van rode bieten!

Lees ook: Is berkensap het nieuwe kokoswater?

Bieten zitten namelijk bomvol antioxianten (vitamines E en C), die ideaal zijn voor het afvoeren van ‘giftige’ voedingsstoffen. Daarnaast bevatten bieten betaïne (goed voor de ontgifting van levercellen), pectine (vezel die gifstoffen uit de lever verwijderd) en betalaines (kleurpigmenten die een hoge ontstekingsremmende werking hebben). Daarnaast smaken bieten heerlijk en kun je ze op veel verschillende manieren toevoegen aan maaltijden en dranken.

1. Bietensalade
Wat heb je nodig?
1. 2 tot 3 voorgekookte bieten
2. 1/2 fijngesneden rode kool
3. 2 stengels fijngesneden bleekselderij
4. 1 gesneden komkommer
5. 1 gesneden groene appel
6. 2 eetlepels appelazijn
7. 1 eetlepel fijngesneden koriander
8. sap van 1 á 2 citroenen

Zo maak je het!
Schil en snijd de (voor)gekookte bieten en mix alle ingrediënten goed door elkaar. Voeg wat zeezout en peper naar smaak toe. Je kunt eventueel ook wat komijnpoeder toevoegen voor extra smaak.

2. Bietensmoothie
Wat heb je nodig?
1. 1 rode biet (gewassen en gesneden)
2. 5 aardbeien
3. 2 bananen
4. 3 dadels
5. 2 pruimen
6. 240 ml amandelmelk

Zo maak je het!
Gooi alle ingrediënten in een blender en mix het geheel 1 minuut lang op de hoogste stand. Voeg eventueel wat tarwegras poeder toe voor extra smaak.

3. Bietenchips
Wat heb je nodig?
1. 1 á 2 (voor)gekookte bieten
2. Kokosolie
3. Zeezout

Zo maak je het!
Verwarm de oven voor op 200 graden en snijd de bieten in plakjes (dit kun je met een kaasschaaf doen). Leg de pakjes biet op een bakplaat met bakpapier en smeer de bieten in met wat gesmolten kokosolie. Strooi wat zeezout over de bieten en bak ze maximaal 20 minuten tot ze er knapperig uit beginnen te zien. Laat de bieten afkoelen en strooi nog wat zeezout (naar smaak) over de bieten.

4. Quinoa met biet
Wat heb je nodig?
1. 180 gram quinoa
2. 1 stengel fijngesneden bleekselderij
3. 1/2 fijngesneden rode ui
4. 2 á 3 (voor)gekookte rode bieten)
5. 1 sinaasappel (in stukjes gesneden)
6. 1 citroen
7. 1 theelepel gemberrasp
8. 1 eetlepel appelazijn

Zo maak je het!
Leg de fijngesneden ui in een kom en giet de appelazijn erbij. Roer de uiten goed door de azijn en laat het voor 10 minuten intrekken.

Kook de bieten voor tien minuten tot ze een beetje zacht worden en bewaar het water waarin de bieten gekookt zijn. Schil vervolgens de bieten en snijd ze in stukjes.

Kook de quinoa in het bewaarde bietenwater volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg, tijdens het koken, wat zeezout aan de quinoa toe.

Zodra de quinoa klaar is, giet je het af en stop je het in een grote kom. Voeg hier de bleekselderij, de gember, de bieten en de ui aan toe. Als laatste kun je wat citroensap, olijfolie, peper en zout toevoegen naar smaak. Eet smakelijk!

Lees ook: Deze vier witte (!) ingrediënten zijn zeer detox-waardig