Wat geeft jou een energie boost? Een kop koffie of een stukje kauwgom?

Vroeg opstaan is niet echt mijn ding. Het maakt niet uit of ik er één dag per week of twee weken aaneengesloten vroeg uit moet, ik kan er maar moeilijk aan wennen. Gelukkig heb ik door de jaren heen zo mijn manieren ontwikkeld om mijzelf wakker te krijgen. Zo zet ik bijvoorbeeld standaard mijn wekker 30 minuten eerder dan de tijd dat ik er écht uit moet – thank god for the snooze button – spring ik standaard elke ochtend onder de douche én drink ik een flinke kop koffie (of twee).

Lees ook: Jawel, zoveel koffie moet je drinken voor een langer leven!

Het drinken van koffie heeft (voor mij) zo z’n voordelen. Naast het feit dat ik er een lekkere dosis energie van krijg, vind ik koffie ook erg lekker. Toch is koffie lang niet voor iedereen weggelegd (denk aan gevoelige maag of het is niet je smaak). Ook moet je erop blijven letten dat je er niet teveel van drinkt, omdat teveel koffie niet bepaald gezond schijnt te zijn (iets met cafeïne of zo). Enfin, welk hulpmiddel kun je dan gebruiken om de dag door te komen? Kauwgom! Jawel, zo simpel kan de oplossing dus zijn dames.

Een Amerikaans onderzoek toont aan dat kauwgom kauwen ervoor zorgt dat je alerter wordt en je je beter kunt focussen (en nee het onderzoek heeft uitgesloten dat dit niet komt door de aanwezigheid van suiker in kauwgom). Door simpelweg te kauwen, waarschuwen we onze hersenen om ‘wakker’ te worden en om zich te concentreren. Ook zorgt kauwgom kauwen ervoor dat de hartslag toeneemt en de levering van zuurstof en glucose naar de hersenen wordt verbetert. In duidelijke taal betekent dit dat het cognitieve vermogen van de hersenen tijdelijk (!) toeneemt. Tijdelijk in de zin van 20 minuten, maar ach. Alle beetjes helpen, nietwaar? Heb je dus iets te doen wat je volle aandacht vraagt? Neem dan een stukje kauwgom en je zal het verschil duidelijk merken!

Lees ook: Hoe ga je een ‘no sugar challenge’ aan zonder dat je het gaat haten