10 toxic vriendschappen waar je voor je dertigste afscheid van neemt

Vaak kom je er pas te laat achter dat je een persoon uit je leven moet wissen. Meestal ben je op dat moment al over je toeren, woest of helemaal leeggezogen. Als je bijvoorbeeld altijd maar ‘ja’ zegt om de lieve vrede te bewaren, je intuïtie niet volgt of een relatie te lang laat voortkabbelen. Maar het is lastig om vroegtijdig uit te vogelen welke vriendschap nu eigenlijk ‘verloren’ is en waar je juist wel aan kunt werken. Dit soort vrienden kun je maar beter gedag zeggen:

1. De vriend of vriendin die nooit vraag hoe het met jou gaat
Je kent dit type wel. Je stelt haar de ene vraag na de andere maar ze trapt de bal nooit terug. Ondertussen weet je alles over haar werk, haar leven, haar liefdesleven en ga zo maar door. Iedere date lijkt wel een interview. Dit is niet het type vriendschap waar je blij van wordt. Dump deze persoon want je kunt beter in gesprek met iemand die ook naar jou luistert,.

2. De vriend of vriendin die ervoor zorgt dat jij je grenzen op een verkeerde manier verlegt
Met dit type ga je altijd over de streep. Terwijl je op dieet bent, beland je opeens in de Burger King. Jouw anti-drugs principe valt in duigen als hij of zij je vol pillen stopt, en stoppen met roken zit er met hem of haar aan je zijde ook niet in. Steeds als jullie samen zijn, doe je dingen die je eigenlijk niet wilt doen. Je had het nog zo gezegd. Maar dit type voelt zich beter over zichzelf als iemand anders nog nét even slechter bezig is. That’s where you’re for . Niet leuk.

3. De vriend of vriendin die letterlijk alle energie uit je zuigt
Is het een vampier? Nee het is een drama queen die je zelf in je leven hebt toegelaten. Hun leven is een en al kommer en kwel. Het punt is: ze zijn niet de enige die lijden onder hun trammelant, ze slepen iedereen met zich mee. Als de afspraak achter de rug is ben jij helemaal uitgeput.

4. De vriend of vriendin die met een negatieve blik de wereld in kijkt
Typische doemdenkers. Iedereen kent er wel een en ze zijn niet om uit te staan! Deze raspessimisten weten overal een negatieve draai aan te geven: als de zon schijnt is het te warm, als het waait hebben ze het koud, een lekkere lunch is ongezond en het glas wijn altijd halfleeg. Niks is goed.

5. De vriend of vriendin die altijd op je zit te vitten
Je wilt geen – ik herhaal géén – mensen in jouw leven die altijd iets negatiefs over jou rondbazuinen. Iets in de trant van: goh, daar zit weer een kilo bij ofnie? Of: is het niet eens tijd om naar de sportschool te gaan? GOODBYE MY DEAR!

6. De vriend of vriendin die nooit stop met roddelen
Deze is simpel: omdat je weet dat hij of zij op een dag ook over jou loopt te lullen.

7. De vriend of vriendin die altijd moeilijk doet als het om geld gaat
Over een gierige vrek gesproken: de rekening wordt nooit gesplit (madame heeft welgeteld één wijn minder op), geld uitlenen is een ramp (je krijgt nooit iets terug) en over het boeken van een vakantie worden jullie het nóóit eens want hij of zij wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

8. De vriend of vriendin die je niet vertrouwt bij andere vrienden
Bad news. Als jij eigenlijk al weet dat deze persoon alleen maar kwaad in zin heeft, dan moet je wegwezen.

9. De vriend of vriendin die jou probeert te veranderen
Als je moet veranderen voor dat hij of zij je waardeert, kun je maar beter kappen. Behalve als ze je proberen te helpen met een drugsprobleem maar dat is een ander verhaal. Stel iemand vind je niet leuk om wie je bent, of om de kleding die je draagt, dan zegt dit meer iets over hem of haar zelf.

10. De vriend of vriendin die je gebruikt om er zelf beter van te worden
Deze types moet je hoe dan ook vermijden. Het zijn narcisten die nooit écht om je geven. Ze klampen zich aan je vast omdat ze je netwerk interessant vinden, jaloers zijn op jouw kwaliteiten of bepaalde dingen zonder jou niet kunnen bereiken. Gevaarlijke persoonlijkheden die als het even tegenzit, pronken met jouw veren en ondertussen jan en alleman laten geloven dat jij degene bent die het allemaal verkeerd doet.