10 tips om tweedehands schatten te scoren

Als student had ik geen geld op mijn rug groeien, omdat ik nogal veel kleding kocht – en nog – zocht ik vaak naar kleine prijzen. Maar goed, als modestudent wil je wat, dus de prijs mocht niet ten koste gaan van de kwaliteit. En wat doe je dan? Juist, je speurt op marktplaats en in tweedehands winkels naar parels in een hooiberg.

Enfait guide: tweedehands designer kleding shoppen doe je zo

Deze goedkope manier van shoppen levert niet alleen een unieke garderobe op, het is ook stukken duurzamer dan alles nieuw te kopen. Iedere aankoop is een feestje, want hé, je hebt er écht je best voor gedaan. Mode is een soort van kunst waar je eindeloos mee kunt experimenteren. Dus doe eens gek, en voeg tweedehands kledingstukken aan jouw garderobe toe.

1. Weet wat je zoekt
De een begint meteen te graaien en de ander is erg terughoudend als het gaat om tweedehands kleding scoren. Het helpt in ieder geval als je weet wat je zoekt. Ik haal m’n inspiratie overal vandaan, en weet precies wat ik wil. Deze zomer zijn dat een gestreepte off-schouder top ( het liefst van J-Crew) en crème kleurige cullotte. O en ook nog een glittertrui, en zilveren tas. Waarschijnlijk blijft het hier niet bij. Maar hoe fijn is het als je dan per toeval tegen een tweedehands glittertrui aanloopt? Dan bespaar je geld en heb je toch een vinkje op jouw wish-list staan. Vind je het niet vandaag? Pas de problème! Koop alleen spullen die je echt graag wilt.

2. Het is niet vies
Ik hoor vaak dat anderen gruwelen van broeken of tops waar al een ander lichaam in heeft gezeten. Nooit van de wasmachine gehoord? De meeste tweedehands kleding wordt verkocht in een perfecte staat, soms met de originele kaartjes er nog aan. Als je iets niet kunt wassen, laat het dan hangen. En nog wat: in sommige kledingwinkels draagt het personeel de kleding op de werkvloer, deze items hangen ze ’s avonds ongewassen weer in de rekken. Dus nieuw of tweedehands, dat wil niks zeggen.

3. Let op details
In sommige gevallen wil je het liefst alles mee naar huis nemen. Maar pas d’r op! Voordat jij al jouw schatten afrekent, controleer even of er geen gaten, scheuren of vieze vlekken inzitten. Zie jij het niet zitten om een kledingstuk te repareren? Laat het dan hangen. Ben jij zo verknocht aan dat ene designer rokje? Vraag extra korting en breng ‘m dan naar de kleermaker.

4. Kijk goed naar materiaal en kleur
Het vergt enige kennis, maar als je goed kijkt zie je al snel het verschil tussen vergane en mooie stoffen. Een mooi item valt op tussen de minder mooie exemplaren. Zo moeilijk is het niet.

5. Vergeet ook de accessoires niet
Behalve tweedehands kleding zijn er ook ook een hele hoop sieraden, tassen, sjaaltjes en schoenen te koop. En denk maar niet dat ik een schoen koop waar een andere voet in heeft gezeten. Als je geluk hebt scoor je gewoon een nieuw stel stappers, maar dan voor minder dan de helft van de originele prijs. Dan worden die Manolo Blahniks stukken betaalbaarder! Omdat je zoveel bespaard, hou je geld over voor gloedje nieuwe designer pumps.

6. Durf te passen
Op een rommelmarkt niet zo handig, maar in winkels hebben ze vaak paskamers. Dus hop het hok in en probeer jouw nieuwe aankoop. Zo voorkom je miskopen.

7. Soms is een gok de moeite waard
Bijvoorbeeld als je een must-have item op Marktplaats ziet. Overal uitverkocht en nu voor een prikkie te koop, laat je die kans aan je voorbij gaan? Of neem je de gok? Heus, ik heb ooit zo hard naar een uitverkocht designer vest gezocht, toen ‘ie op marktplaats tevoorschijn kwam, betaalde ik zonder pardon meer dan de nieuwprijs.

8. Denk niet: ‘dat komt ooit van pas!’
Met carnaval bijvoorbeeld. Heel leuk, die eighties broek maar wanneer ga je ‘m dragen? Hetzelfde geldt voor dat kleurrijke jack dat je moet hebben voor de heb. Als je het niet nu aandurft, dan doe je het nooit.

9. Opruiming
Yes! Ook tweedehands winkels doen aan opruiming. Het koopje is dan nog goedkoper, which means: je hebt nog meer geld over voor andere dingen. Zelfs op Marktplaats dalen prijzen als items er té lang op staan, want ’t kan maar weg zijn.

10. Raak niet ontmoedigd
Er zullen dagen tussen zitten dat je niets kunt vinden. Prima. De zoektocht is namelijk ook leuk! Bezoek regelmatig jouw favoriete winkels of rommelmarkten in de buurt, maar kijk ook verder. Op vakantie kom je weer hele andere items tegen! Zo heb ik in Amerika een fijne tweedehands kasjmier trui en fluwelen designer broek gescoord, waardoor ik geld overhad voor een nieuwe Alexander Wang trui en heel wat glazen wijn.

5 manieren om sneller van je studieschuld af te komen