7 excuses die vrouwen maken om ongezond te eten

Jij leeft héél gezond. Op vandaag na dan, en gister heb je ook een snack attack gehad. Hoe kan dat toch? Omdat je het altijd maar weer goed praat voor jezelf. Dat is vrouw eigen, want zeg nou zelf: deze zinnen klinken jou bekend in de oren!

“Ik heb wat lekkers verdiend!”
Jezelf belonen met lekkers wordt je met de paplepel ingegoten. Denk maar aan vroeger: “Als je lief bent krijg je een snoepje”. Best idioot! Want iets lekkers is eigenlijk een hele slechte beloning. In the end zit jij – lief dat je bent – met een paar maten groter opgescheept. Bovendien creëer je op deze manier positieve emoties rondom slecht voedsel.

Dit is waarom citroenwater fantastisch is!

“Ik heb het toch al verpest, nu kan ik helemaal los”
Iedereen gaat wel eens de mist in als het om gezond eten gaat. Opzich geen probleem. Tenzij je het spoor bijster raakt. Iedere hap is een keuze, en één hap of tien happen is nogal een verschil. Één koekje of vijf koekjes ook. Dus doe je ding, pak gerust een koekje maar eet niet het hele pak op. We weten dat het gebeurt, maar op lange termijn ga je hier spijt van krijgen.

“Ik heb gesport, dus er kan weer wat bij!”
Sporten is voor veel mensen een vrijbrief om te snaaien. Oké, je verbrandt meer als je veel beweegt, maar geloof jij nou echt dat jouw frietje er met dertig minuten hardlopen weer af is? In dertig minuten verbrandt jij ongeveer 300 calorieën. Een frietje is al gauw 500 calorieën. Daar ga je al!

“Chocolade zit vol antioxidanten”
Wij gebruiken dit excuus regelmatig – denk: iedere dag -. Degene die dit heeft onderzocht is briljant, vinden wij! Maar eigenlijk is het alleen de meest pure chocolade (85% of meer) die voordelen heeft voor je gezondheid. De antioxidanten die chocola gezond maken noemt men flavanoiden. Die flavanoiden bevinden zich in rauwe cacao. En dat is best bitter!

Wij lusten wel een frietje met chocolade

“Ik heb zoveel stress!”
Een studie in het blad Appetite heeft uitgewezen dat chocolade stress vermindert, voor drie minuten dan. Snaaibuien wanneer je gestrest bent zorgen juist voor meer stress op de lange termijn. Het stress hormoon cortisol wakkert de honger naar suikerrijk en vet voedsel aan. Hierdoor piekt en daalt de bloedsuiker continue. Gelukkig kun je het stresshormoon zelf onder controle houden met yoga, rustige muziek en massages.

“Het ligt er toch!”
Eten uit gemak is een no go. Omdat het er is, betekend niet dat jij dit op moet eten. Eet wat je lekker vindt maar vooral niet wat voorhanden is. Liggen er toffees, kersenbonbon’s, worstenbroodjes of rozijnen op jouw werk? Dan is de kans groot dat je deze eet, zelfs al lust je ze niet! Bang dat je iets tekort komt?

eten

“Het leven is te kort om lekkere dingen te laten staan”
Zo waar! Alleen het leven is ook te kort om jezelf vol te proppen met ongezonde dingen. Dit heeft namelijk als gevolg dat jij je moe en ongezond voelt. In het ergste geval loop je dan ook nog een potje te klagen over die extra rol, maar hé, waar denk je dat die vandaan komt!?