Zorgverzekering voor vrouwen: wat zijn de beste keuzes in 2025?
Als vrouw heb je andere zorgbehoeften dan een man. Of je nu regelmatig de gynaecoloog bezoekt, nadenkt over gezinsuitbreiding of gewoon de allerbeste psychische zorg voor jezelf zoekt – in 2025 komen er weer aardig wat veranderingen aan. Tijd om je te verdiepen in wat deze veranderingen voor jou betekenen en de juiste zorgverzekering voor vrouwen te kiezen!
Zo maak je de beste keuzes voor een perfect passende zorgverzekering in het nieuwe jaar.
Zorgverzekering vergelijken
Je bent gewend de beste deals te vinden voor je nieuwe outfit of die geweldige vakantie – waarom zou je dat dan niet ook doen voor je zorgverzekering? Tijdens de laatste maanden van het jaar is het extra belangrijk om te checken of je zorgpakket nog wel bij je past. Want vanaf nu zijn namelijk alle premies en vergoedingen per verzekeraar bekend. Doe daarom wat research en start met zorgverzekering vergelijken. Een goede zorgverzekering moet namelijk haarfijn aansluiten bij jouw levensfase en alles wat daarbij komt kijken.
Handige vragen om in je achterhoofd te houden:
● Verwacht je een kindje in 2025 of heb je (opnieuw) een kinderwens?
● Ben je momenteel veel aan het sporten of heb je juist veel lichamelijke klachten?
● Staat er een operatie of andere grote behandeling gepland?
● Ben je op zoek naar psychische hulp of alternatieve zorg?
Hogere premie (maar ook hogere zorgtoeslag!)
Onze zorgkosten worden er helaas niet goedkoper op. Zo gaat je maandelijkse zorgpremie in 2025 gemiddeld met 12 euro omhoog. Maar er is ook goed nieuws: de zorgtoeslag stijgt mee. Hiermee blijft de zorgverzekering voor lage inkomens betaalbaar. Als je deze toeslag nog niet ontvangt, zoek dan zeker even uit of je hiervoor in aanmerking komt. Het eigen risico blijft volgend jaar hetzelfde: 385 euro per jaar. Je kunt overwegen een hoger eigen risico in te stellen als je weinig zorg gebruikt, dat kan je flink wat premie schelen.
Misschien zou je je geld wel aan iets anders willen uitgeven, maar die stijgende zorgkosten zijn er niet voor niets. Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen: “Nederland vergrijst, waardoor meer mensen langdurig zorg nodig hebben. Daar komen de nodige kosten bij kijken. Verder wordt het geld van de verhoogde premies ook in lonen voor zorgmedewerkers gestoken. Zo blijft het hopelijk aantrekkelijk om in de zorg te werken, waardoor tekorten eerder opgevangen worden en de kwaliteit van onze zorg stijgt.”
Geen restitutiepolis meer: wat betekent dit voor jou?
Een grote verandering in 2025: de restitutiepolis verdwijnt. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Met een restitutiepolis kon je naar elke zorgverlener gaan zonder bij te betalen, ook als deze geen contract had met je zorgverzekeraar. Alle restitutiepolissen worden nu vervangen door een combinatiepolis. Prins: “Dat betekent eigenlijk dat je nog steeds veel vrijheid hebt in je zorgkeuze. Bij de meeste zorgverleners kun je gewoon terecht. Wel kan het voorkomen dat je bij sommige zorgverleners moet bijbetalen, omdat zij geen contract hebben met jouw verzekeraar. Check daarom altijd eerst of een psycholoog, fysiotherapeut of acupuncturist een contract heeft met de verzekeraar die je op het oog hebt.”
Eerder hulp bij mentale problemen
Worstel je met je mentale gezondheid? Dan ben je niet alleen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen tussen de 25 en 45 jaar relatief vaak last hebben van stress, een burn-out of somberheid. Vanaf 2025 zit het verkennend GGZ-gesprek in het basispakket. In dit gesprek met een GGZ-professional kan je laagdrempelig ontdekken welke psychische hulp het beste bij je past. Geen gedoe meer met verwijsbrieven, indicaties of wachtlijsten. Je kunt gewoon even sparren over wat jij nodig hebt. Het doel? Sneller passende hulp – of je nu worstelt met hormoonschommelingen na een bevalling, onlangs een dierbare bent verloren of al even overspannen thuis zit.
Gezinsuitbreiding? Houd hier even rekening mee
Misschien heb je een sterke kinderwens of ben je net zwanger. Dan is het goed om te weten dat in 2025 het counselingsgesprek voor de prenatale screening niet meer in het basispakket zit. Dit is het adviesgesprek waarin je bespreekt of je mee wilt doen aan onderzoeken waardoor je kan ontdekken of je kindje een (fysieke) aandoening heeft.
De screening en onderzoeken zelf worden gelukkig nog wel gewoon vergoed – niet vanuit het basispakket, maar vanuit de rijksbegroting voor bevolkingsonderzoek. Sowieso is het verstandig om uit te zoeken welke extra zorg bij een zwangerschap en bevalling komt kijken, vindt Prins. “En vergeet ook niet je herstel. Veel zorg die bij een zwangerschap en de tijd daarna komt kijken zit in het basispakket. Maar voor sommige zorg kan je je beter aanvullend verzekeren. Misschien heb je wel extra behandelingen nodig bij een bekkenfysio, wil je de hulp van een lactatiekundige inschakelen of overweeg je om weer anticonceptie te gaan gebruiken.”