Dadels? Yes please maar dan wel onbewerkt en biologisch

Dadels, onze favoriete healthy zoete snack. De dadel is afkomstig van de dadelpalm die vooral in de woestijngebieden in Noord-Afrika voorkomt. Ze zijn super veelzijdig want je kunt ze zo eten (met bijvoorbeeld een walnoot erin) maar je kunt er ook zoete gerechten mee bereiden zoals deze speculaas bounty.

Niet alleen lekker maar ook gezond. Dadels zitten vol voedingswaarden zoals ijzer, kalium, calcium en zink. Ook het vitamine B complex is prominent aanwezig, net als vezels. Dit laatste is goed voor de stoelgang en voor de lijn, want vezels geven een verzadigd gevoel. Dadels zijn perfect voor een hogere weerstand omdat ze de spijsvertering in optimale conditie houden. Genoeg pluspunten voor zo’n klein ding! Maar eet er niet téveel.

De keerzijde van de dadel
De dadel is hot, niet zo gek want ze zijn op steeds meer plekken te koop. Maar pas op! Het is niet zo dat je je oneindig vol kunt proppen met dadels, want zoals alle vruchten bevatten ze suikers. Natuurlijke suikers weliswaar, maar ook daar moet je zuinig mee zijn. Omdat de vraag naar dadels steeds groter wordt, is het aanbod ook steeds groter. Fabrikanten spelen hier op in, en maken dadels nog lekkerder door ze te suikeren. Super verslavend en super slecht. Want deze zoete exemplaren met een laagje glucose-fructosestroop bevatten twee keer zoveel suiker als de onbewerkte en pure dadels. Je kunt ze herkennen aan het plakkerige laagje, dat zelfs wit kan verkleuren.

Enfait legt uit: de natuurlijke verschillen tussen natuurlijke vervangers van suiker.

Koop dus het liefste verse ongesuikerde en biologische varianten. Deze zijn vaak niet in de gewone supermarkt te koop. De biologische winkel heeft ze wel, maar vraag het voor de zekerheid na, want ze zijn schaars.

Warme dadels met geitenkaas en walnoot
-15 Dadels
-15 Walnoten
-100 gram Geitenkaas

Snijd ze open en haal de pit eruit. Vul alle dadels met een beetje geitenkaas en top af met een walnoot. Verwarm ze ongeveer 10 minuten in de oven, en voilà! Klaar is je snack.

Snack je naar suiker? Met deze truc weersta je de verleiding!