Intiem, charmant én zalig eten op sterrenniveau bij restaurant ML* in Haarlem
Restaurant ML*, een restaurant met Michelinster in Haarlem, bestaat twintig jaar. Op een van de mooiste plekken van Haarlem, in een indrukwekkend historisch pand, is de sterrenzaak gevestigd. Als je echt een bijzondere avond wil, een intieme date bijvoorbeeld, dan ben je hier aan het goede adres. Niet alleen worden de sterren van de hemel gekookt, ook de locatie is sterwaardig.
Want de ornamenten, het houtwerk en oude details zijn goed bewaard gebleven. Het restaurant heeft zelfs een authentieke wijnkelder die je tegen het lijf loopt als je de toiletten bezoekt. Gevuld met uitzonderlijk mooie wijnen natuurlijk die je zelf kunt kiezen van de kaart. De toiletten hebben zelfs verrassende oude details. Toch is ML ook modern en intiem. De ambiance is dus overal in het pand goed, maar je komt uiteindelijk om de smaakpapillen te prikkelen.
Liefde gaat door de maag
Dat liefde door de maag gaat, weten eigenaren Mark en Liane, die elkaar ontmoeten in het restaurant waar Mark als chef werkte en Liane als gastvrouw, maar al te goed. Samen opende ze in 2004 een restaurant dat na ups en down’s in 2010 die begeerde Michelinster krijgt. Deze ster zijn ze nooit meer verloren en dat komt omdat iedere hap die je op het bord krijgt, smaakt naar meer. Om het grote succes een nieuw jasje te geven, is het in 2018 tijd om naar het historische pand waar ze nog steeds gevestigd zijn te verhuizen. Inmiddels mét een gelijknamig vier sterren hotel en een gemoedelijke bistro.
Michelinster-restaurant ML in Haarlem
In restaurant ML kijk je zo de keuken in waar Mark en Patrick Voordouw een culinair vier- tot achtgangenmenu bereiden. Op de kaart staan vooral gerechten met invloeden uit de Franse keuken met tevens een vleugje inspiratie uit de Aziatische. Verwacht geen zware kost, maar zeer smaakvolle lichte gerechten met veel groente, vis, schaal en schelpdieren. Uiteraard begint de avond met fijn bereide mondvermakers, daarna krijgen we gamba met zalmforel een vleugje koriander en een soepje van kokos, we vervolgen het menu met merg gevuld met steak tartaar die is afgetopt met kaviaar. De tortellini met Brillat Savarin, Tete de Moine en trompette de la mort wordt aan tafel afgemaakt. En het menu eindigt met kwartel. Of nee… de kaas natuurlijk die je als gast zelf op een klein kaaskaartje kunt aanstrepen en dan nog een parade aan zoetigheden.
Speciaal voor het twintigjarige bestaan is er trouwens ook een zalig jubileum menu.
Geen wijnarrangement
Bij de menu’s wordt er niet zoals gebruikelijk een wijnarrangement geserveerd, maar als gast mag je de wijn helemaal zelf kiezen. De sommelier kan je hier natuurlijk wél heel goed in adviseren en dat maakt het diner alleen maar persoonlijk. Bij alle gangen een vol glas wijn kan ook veel zijn, zeker als je de avond met een fijn glas bubbels begint. Daarna is zelf een mooie fles uitzoeken daarom echt helemaal prima wat ons betreft.
Op culinaire cruise-vakantie met sterrenchefs tijdens Chef’s Table Cruises