Zo voorkom je onnodige kerstkilo’s

Ho ho ho… dat denk je meestal niet als je aan de kersttafel zit en allerlei lekkernijen krijgt voorgeschoteld. De meeste mensen denken: meer! Kom maar op. Het is kerst… dus eten we onszelf tjokvol met als gevolg een opgeblazen gevoel. Kilo’s vliegen eraan en dat is onnodig, met deze tips kom je de kerstdagen prima door.

Volgens onderzoeken is de kans groot dat je na de kerst pak ‘m beet een halve tot anderhalve kilo meer mens bent. Dit valt op zich mee als je je bedenkt wat je allemaal eet. Toch is het zonde om jezelf vol te stouwen en mag het allemaal best iets minder.

Kleine porties
Het is onverstandig om je bord stampensvol te laden. Tijdens een kerstmenu worden er meerdere gangen geserveerd en daarom is het belangrijk om maat te houden. Schep niet twee keer op want dan past het toetje er al niet meer bij. Eet langzaam want dan voel je het eerder wanneer je vol zit en kies een strategische plek aan tafel. Ga naast iemand zitten met wie je gezellig kunt kletsen, want hoe meer je praat, hoe minder je eet. Een saaie oom of tante is dus niet goed voor jouw figuur. Als je je verveelt grijp je ook sneller naar jouw glas wijn om de tijd te doden. Het is verstandig om het glas daarom aan jouw linkerzijde neer te zetten, uit automatisme drink je dan minder snel. Als je iets niet lekker vindt, mag je dit gerust overslaan. Het is zonde om de beperkte ruimte in jouw maag te vullen met slagroomtaart terwijl jij eigenlijk geen zoetekauw bent.

Thee tegen een opgeblazen gevoel
Een opgeblazen gevoel kun je niet altijd voorkomen. Vooral als je koolzuurhoudende dranken drinkt (jep, daar valt ook een bubbel onder) zit je na het diner met een bolle buik. Drink daarom in plaats van een latte (ook weer zo’n calorieënbom) twee koppen verse munt of groene thee. Dit is het wondermiddel om de gevolgen van een iets te overvloedig kerstdiner tegen te gaan.

Beweging
Het beste wat je kunt doen na het kerstdiner is: wandelen. Ga samen met een leuk familielid nakeuvelen onder vier ogen. Een winterwandeling is nooit verkeerd en het zorgt ervoor dat jij jouw maal beter verteerd. Opruimen helpt trouwens ook om calorieën te verbranden dus hup, met z’n alle de handjes uit de mouwen.