Zo makkelijk is plantaardig eten

Plantaardig eten is de toekomst. Het is de makkelijkste manier om een steentje bij te dragen aan het klimaat. Het is een misopvatting dat de beste eiwitten uit vlees komen. Proteïne uit plantaardige voedingsmiddelen zijn gezond, vaak veel gezonder dan proteïne uit dierlijke voedingsmiddelen. Het beschermt ons tegen een aantal (chronische) ziektes zoals diabetes en hartziektes. Dit voordeel komt uit meerdere onderzoeken naar voren en wordt steeds meer door de wetenschap en medische wereld gedragen.

Wat zijn de meest eiwitrijke plantaardige voedingsbronnen?

Chia zaad
Deze krachtige zaadjes bevatten 2g eiwit per eetlepel. Ze geven naast de essentiële aminozuren, die je lichaam nodig heeft, ook ondersteuning bij de spijsvertering. Lekker door de yoghurt en salades!

Quinoa
Deze graansoort bevat 8 g eiwit per theekopje, het is een heerlijk alternatief voor pasta of rijst. Naast eiwitten bevat het ook veel vezels en ijzer.

Soja
Niet voor niks is deze eiwitbron heel populair. Een half kopje sojabonen bevat ongeveer 34 g eiwit. Dit terwijl dezelfde hoeveelheid kip ongeveer 17 g eiwit bevat. Inmiddels is het verbouwen van soja in Nederland ook veel duurzamer dan voorheen. Kies voor duurzaam en Fairtrade geteelde soja uit Nederland.

Linzen
Linzen bevat 18 g eiwit per kopje. Daarnaast bevat het ook veel ijzer en vezels. Linzen kan je op veel manieren toepassen: door een salade, door de curry, alle soorten soepen en als rijst of pasta vervanger.

Hennepzaad
Dit zachte zaadje bevat 10 g eiwit per twee eetlepels. Heerlijk om over de salade te strooien of door de yoghurt.

Amandelen
Amandelen bevatten ongeveer 7 gram eiwit per ons. Een goeie snack voor tussendoor of na het trainen.

Avocado’s
Bevatten 4 gram eiwit per stuk ongeveer. Niet heel veel, maar wel supergezond en goed voor spieropbouw. Ze zitten boordevol gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Heerlijk op crackers, door de salade of gewoon zo uit het handje.

Zeewier
Last but not least! Dit plantje gaat de aarde redden! Zeewier kan heel milieuverantwoord worden verbouwd. Er zijn veel verschillende soorten en de eiwitwaardes fluctueren tussen de 8 en 20 gram eiwit per 100 gram. Ook zijn er heerlijke burgers en salades van zeewier. Tip: probeer de dutch weed burger of maak eens een salade met zeegroenten.

Verder zijn alle noten, zaden, pitten en bonen behoorlijk eiwitrijk. Een mens heeft ongeveer 0,8 gram eiwit nodig per kg. Dat betekent voor de gemiddelde vrouw zo’n 50 gram per dag. Met wat handjes noten als tussendoortje, zaden door de pap en yoghurt en soepen en salades van peulvruchten hoef je dus zeker niks tekort te komen.

Plantaardig eten is de toekomst en goed voor jou, de planeet en zeker voor dieren.

Wil je meer weten over powerfoods en duurzaam eten? Neem eens een kijkje op onze website of boek hier een proefles om onze fijne foodcoaching te ervaren.