Woman en The Big Green Egg: oester time!

Mensen die mij kennen weten dat ik een meisje-meisje ben, of inmiddels een vrouw-vrouw. Of hoe zeg je dat? Anyhow ik ben geen held in de auto, houd niet van racen en ben geen ster met de barbecue. Wat doe je dan als je wordt uitgenodigd door Big Green Egg X Landrover om een middagje je grenzen te verleggen? Daar zeg ik alsnog geen nee tegen.

Eigenlijk vind ik het juist goed van mezelf om de uitdaging aan te gaan en om met een Landrover (overigens mijn lievelings wagen) off road te gaan. We verzamelen bij het Conservatorium hotel in Amsterdam en starten met een heerlijke lunch. Op een lege maag kun je niet rijden… vervolgens touren we met een stoet Landrovers richting Kerkdriel, daar bevindt zich namelijk de Landrover Experience. Daar leren we met een instructeur hoe we diepe kuilen trotseren en steile heuvels af moeten rijden. Een uitdaging maar leuk! We zijn er nog goed in ook… of zou dat tegen iedereen gezegd worden? Aan het einde van de rit wordt het echt stunten geblazen. We gaan de hoogte in en rijden schuiner dan ooit.
landrover experience
Omdat we trots zijn en hard gewerkt hebben, zijn we blij dat we de dag afsluiten met een diner op de Big Green Egg gekookt door Big Green Egg’s Executive chef Michel Lambermon. Op een prachtige plek aan het water is het tijd om bij te komen van het avontuur. En tijdens de demonstratie op de Big Green Egg denk ik opeens: ‘hé, dit wil ik ook!’. Oesters maken op zeewier. Zo goddelijk heb ik ze nog nooit geproefd. Ik had geen idee dat je oesters op de Big Green Egg kon bereiden maar de combinatie van de smaak van de zilte oesters, het zeewier en de bereiding op de Big Green Egg is hemels. Een luxe hapje en het is zo klaar.

big green egg

Dit heb je nodig:
Het belangrijkste is natuurlijk de Big Green Egg en daarbij een ConvEGGtor. Verder haal je het volgende in huis:

2 kilo vers zeewier (grof wier waarop de oesters in het mandje liggen)
12 wilde Zeeuwse oesters (maat 0, extra groot)
1 bosui
1 rode chilipeper

Voor de marinade
50 mL olijfolie
100 mL zonnebloemolie
1 el. fijne mosterd
20 mL oestersaus
20 mL sojasaus
20 mL vocht uit een potjestemgember
1/2 tl. vissaus

Zo maak je ze:
Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de convEGGtor en het rooster, tot een temperatuur van 210 °C.
Meng voor de marinade de mosterd, oestersaus, sojasaus, het gembervocht en de vissaus in een schaal. Mix de ingrediënten met de staafmixer tot een gladde massa. Voeg vervolgens een scheut olijf- en zonnebloemolie toe zodat de marinade een mooi gebonden mengsel wordt. Vervolgens verdeel je het zeewier over het rooster van de Big Green Egg en daarop weer de oesters. Sluit de deksel en laat de oesters zo’n 8 tot 10 minuten stomen in hun eigen vocht. Ondertussen hak je de bosui en chilipeper in hele fijne stukjes en zet deze even opzij .Daarna is het tijd om de oesters onder de Big Green Egg vandaan te halen en te openen. Pas op, doe dit met een theedoek want het vocht van de oesters is heet. Wanneer je de oesters geopend hebt, besprenkel je ze met marinade, een beetje bosui en chilipeper. Bon appétit.

big green egg

Hier eet je ook heerlijke oesters!