Weg met zuivel: 5 alternatieve manieren om sterkere botten te krijgen

“Melk is goed voor elk” Althans, dat werd vroeger hard geroepen. Tegenwoordig is melk drinken een keuze en heus niet goed voor iedereen. Het enige ding uit melk waar iedereen behoefte aan heeft is calcium. Dit helpt het lichaam om de botten versterken, je kunt basically niet zonder maar wél zonder melk. De keerzijde van melk is namelijk niet voor iedereen een fijne bijkomstigheid. Op deze manieren krijg je sowieso je portie calcium binnen.

1. Zon
De zon is ontzettend belangrijk om calcium en vitamine D te behouden. Uit dit onderzoek blijkt dat wanneer je dagelijks een vitamine D supplement neemt en ook nog eens drie keer per week de zon opzoekt (al is het maar even!), je sterkere botten krijgt en een beter immuunsysteem.

2. Groene groenten
Brocolli, boerenkool en spinazie zijn prima calciumrijke groenten. Vooral de broccoli is calciumrijk, een stronk bevat al de helft van de dagelijkse hoeveelheid.

3. Noten
Neem dagelijks een portie ongezouten noten want deze zitten vol calcium, magnesium en zink. De ene noot bevat wat meer dan de andere noot en je krijgt ook nog eens vezels en eiwitten binnen.

4. Omega vetzuren
Onderzoek toont aan dat – vooral omega-3 – goed is voor sterke botten. Vette vissoorten bevatten veel omega-3 maar je hebt tegenwoordig ook veel aan omega-3 rijke oliën om mee te koken en supplementen.

5. Specerijen
Veel specerijen bevatten relatief gezien ook veel calcium, dit is natuurlijk niet je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid want je strooit geen potje kaneel over je appel. Toch zorgen ook kleine beetjes gedroogde pepers, kaneel, kerrie, komijn en kruidnagel voor calcium.