Waarom zijn je voeten altijd freaking koud?!

Nu het weer officieel enkele weken is omgeslagen in koud, guur winters weer krijgen de rillingen… inclusief onze voeten. Mits je natuurlijk lekker in het buitenland overwintert maar dat is een ander verhaal! Dikke sokken, kruiken en dekentjes helpen je de winter door. Voor sommige mensen zijn ijzige tenen zelf het hele jaar door een feit. Hoe komt het dat koude voeten voor de een regular zijn en dat de ander er nooit last van heeft?

Dus… waarom zijn jouw voeten altijd koud? Om te beginnen: de meeste oorzaken van koude voeten zijn niet ernstig.

1. Slechte circulatie
Een goede bloedcirculatie is de sleutel voor een optimaal gereguleerde lichaamstemperatuur. Voldoende lichaamsbeweging is een vereiste voor een goede circulatie en in een enkel geval heeft een slechte bloedcirculatie een ernstigere oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan bloedarmoede of een hartziekte. Mocht je hier twijfels over hebben, raadpleeg dan vooral een arts!

2. Stress en angst
Zoals je waarschijnlijk al weet kan angst aardig in je lijf gaan zitten. Deze lichamelijke symptomen variëren van zweten, hartkloppingen, misselijkheid etc. Wanneer je langere tijd stress of angst ervaart, gaat je lichaam in de “fight or flight” modus waardoor de bloedcirculatie verandert. Dit kan chronisch koude voeten veroorzaken.

3. Onderliggende oorzaken
Een logische verklaring voor altijd koude ledematen is een trage schildklier. De hormonen van de schildklier reguleren namelijk de lichaamstemperatuur. Wanneer je schildklier onvoldoende schildklierhormoon produceert, ervaar je hier klachten van.

4. Roken en alcohol
Best logisch: roken vernauwd de bloedvaten en door alcohol verlaat de warmte het lichaam.

Als je je koude voeten niet vertrouwd, raadpleeg dan een art. Zeker als er naast cold feet sprake is van pijn, verkleuringen, extreme vermoeidheid en onverklaarbare gewichtsschommelingen. Om koude voeten te verminderen kun je merino of termo sokken overwegen en last but nog least: beweeg minimaal dertig minuten per dag!