Waarom ik gestopt ben met de pil

Alweer een paar jaar geleden heb ik de pil voorgoed verbannen. Troep is het. Zo denk ik erover. Dat is niet altijd zo geweest, want vanaf mijn dertiende slikte ik braaf mijn dagelijkse portie hormonen. Tegen de – ondraaglijke -menstruatiepijn. Een paar jaar ging het goed, nergens last van! Totdat ik op een gegeven moment vage klachten kreeg. Abnormale vermoeidheid, hoofdpijn, dubbel zien, nergens zin in, gewichtstoename, haaruitval en vocht vasthouden. Hier was iets niet aan de haak.

Bij de huisarts kwam ik niet veel verder, fanatiek bleven ze mij verschillende soorten medicatie voorschrijven. Ik kreeg zelfs een – té dure – bril aangemeten om het dubbel zien tegen te gaan! Niet dat het hielp.

Nooit meer de pil
Met mijn handen in het haar heb ik toen bij een acupuncturist aangeklopt. De stokoude man zag meteen wat er aan de hand was: stress, nog meer stress en hormonen! Ik werd op een stoel neergezet en kreeg meteen allemaal naalden in mijn hoofd geprikt. Dus dit zou moeten helpen? Naast al het geprik kreeg ik een recept mee naar huis: stoppen met de pil en starten met kruidentabletten.

Seksistische geneeskunde: waarom medicijnen veelal op mannen getest worden.

Wonder boven wonder knapte ik op. Kilo’s vlogen er – letterlijk – af, wallen verdwenen als sneeuw voor de zon en ik had geen last meer van haaruitval.

Totdat ik een paar jaar later weer met de pil begon, als anticonceptie. Nog geen twee jaar later was het weer helemaal mis. Vage klachten waar de huisarts wéér niks mee kon. Ja, ze hebben heel vaak op pfeiffer geprikt maar daar kwam nooit wat uit. Ze vergaten voor het gemak om de werking van mijn schildklier te controleren, want achteraf wezen al mijn klachten al in die richting.

Weer kwam ik bij een acupuncturist én internist terecht. Conclusie: stoppen met de pil want mijn hormoonhuishouding was helemaal van slag. Vanaf dat moment heb ik de pil dan ook nóóit meer aangeraakt. Wel ben ik begonnen met Euthyrox en Cytomel om de werking van mijn schildklier te stimuleren. Ik moest wel. In rap tempo voelde ik me stukken beter, maar jullie snappen: de pil is niet mijn beste vriend.

Wat is dat toch met de pil?
In 1960 is de pil officieel goedgekeurd door de FDA. In deze tijd baanbrekend, want voor veel vrouwen ging er een hele nieuwe wereld open. De pil heeft mede de seksuele revolutie aangewakkerd, alles zou anders worden!

Hebben vrouwen écht behoefte aan roze viagra?

Nu is de pil overal aanwezig en ontelbaar veel vrouwen slikken ‘m zonder erover na te denken. Als je in vrouwelijk gezelschap bent hoor je regelmatig een ‘pil-alarm’ afgaan en de strips zitten in iedere tas. Het is de normaalste zaak van de wereld en veel vrouwen gebruiken hem niet per se als anticonceptie middel. Met de pil worden ook acne, menstruatiepijn en hevigere klachten bestreden. Een wondermiddel voor vrouwen! Nadelen zijn er heus wel, maar goed dat nemen we voor lief: zo heb je meer kans op vaginale infecties, trombose, hoofdpijn, depressies, gewichtstoename en minder zin in seks. Deze minpunten nemen vrouwen op de koop toe, als ze daardoor minder bloed verliezen of een weekje kunnen overslaan.

De hele hormoonhuishouding op de schop
Doordat je door middel van de pil een kunstmatige menstruatie ervaart, worden échte hormonale klachten ook gemaskeerd. Fijn dat je geen pijn meer hebt, maar de oorzaak blijft. Hormonen zijn de boodschappers in je lichaam. Ze zorgen voor signalen waardoor organen en weefels in actie komen. De pil regelt kunstmatig jouw hele hormoonhuishouding. Maar is het wel zo handig om jouw horomoon-systeem kunstmatig in stand te houden? Waarschijnlijk niet. Want als jouw eigen hormonen niet meer hoeven te werken, worden ze lui. En op luie hormonen zit niemand te wachten! Als ze uiteindelijk vergeten wat ze moeten doen, dan heb je toch een probleem.

Pilmoe
Steeds meer vrouwen trekken de pil in twijfel. Best logisch want: we eten geen vlees omdat er hormonen inzitten, trekken massaal naar de bio-boer voor onbespoten groentes, sporten en houden E-nummers nauwkeurig in de gaten. We doelen op een gezonde en zo natuurlijk mogelijke levensstijl. En de pil? Die kan zomaar de hele chemische balans in het lichaam overhoop gooien. Het blijft een omstreden ding, de een heeft last van bijwerkingen en de ander niet. Daar kom je alleen achter door te experimenteren. Doe waar jij je goed bij voelt!