Doen volgens de Ayurveda: vroeg naar bed en vroeg weer op

Sommige weken leef ik in zo’n fijn ritme. Dan gaat het licht al om 22.00 uit en sta ik om 6.00 weer naast mijn bed. Vooral in de zomer merk ik dat dit ritme mij energie geeft. Niet zo gek want vroeg slapen is heel gezond. Volgens de Ayurvedische leer is het vroeg in de ochtend vata-tijd. De vata-dosha staat voor beweging en dit zorgt voor veel kosmische energie (prana) in de lucht. Het uur voor zonsopgang wordt ook wel de ’tijd van Brahma (de schepper) genoemd omdat de natuur met magische krachten dan ontwaakt.

De natuur die ontwaakt zorgt ervoor dat de ochtend energetisch de beste tijd is om te mediteren. De bewegende energie helpt je lichaam zich te ontdoen van afvalstoffen en negativiteit. Haasten in de ochtend is dus zonde van je tijd en gevoelige mensen weten dit al hun hele leven. Het vata-type heeft de meeste nachtrust nodig en mag dus iets langer blijven liggen, een pitta-type heeft over het algemeen minder slaap nodig maar heeft júíst baat bij de rust en langzaam opstarten in de vroege morgen. Kapha-types hebben niet veel slaap nodig maar blijven wél lang liggen. Goed om te weten: blijven liggen in de kapha-uurtjes zorgt voor gewichtstoename.

Zo zie je maar hoe belangrijk het is om niet teveel te slapen. Gezonde mensen hebben maximaal 8 uur slaap per nacht nodig en hebben ook geen baat bij dutjes overdag. Creëer een ochtendroutine die bij je past en je voelt je energieker.

De ideale ayurvedische ochtendroutine
-Sta op vóór zeven uur ’s ochtends. Zes uur zou nog beter zijn… of in de winter kan dit een uurtje verschuiven omdat de zon later opkomt.
-Drink een glas warm water
-Ga naar het toilet
-Poets je tanden
-Gorgel met water
-Masseer het lichaam met een Ayurvedische kruidenolie
-Zorg voor twintig minuten lichaamsbeweging: denk aan yoga of wandelen
-Mediteer 10 tot 20 minuten
-Neem een douche
-Kleed je aan
-Begin met je ontbijt (de pitta heeft baat bij een flink ontbijt, vata’s hebben gemiddelde trek en de kapha hoeft niet per se te ontbijten. Alleen bij enorme trek. Anders is het beter om in de loop van de ochtend pas wat fruit te snacken.

Wil je meer weten over slapen? De grote Slaapgids van KLINGEL staat boordevol tips. Van het klimaat in de slaapkamer tot yoga oefeningen in de ochtend. Er zijn zoveel zaken die de nachtrust bevorderen. En wie goed slaapt, voelt zich fitter, energieker en zit letterlijk en figuurlijk beter in z’n vel. Je download ‘De Grote Slaapgids van KLINGEL’ hier. Tip: er staat een verrukkelijk recept met lavendelbloesem en cacao in waarvan je heerlijk gaat dutten.