Vies maar nuttig: Ontcijfer de kleur van je snot

We praten er liever niet over: dat we onze neus snuiten en ook wel eens in de zakdoek kijken. Té vies om over na te denken, maar mensen zijn nu eenmaal nieuwsgierig. En wat blijkt? Het is niet eens onverstandig om een blik in je zakdoek te werpen.

Dan bedoelen we niet en plein public, maar als je thuis bent kan het absoluut geen kwaad. Sterker nog: je komt veel te weten als je de kleur van je snot onder de loep neemt. Zo kom je achter informatie over wat er aan de hand zou kunnen zijn met je lichaam.

Lees ook: Een hevige discussie over papieren zakdoeken.

Heldere snot
Goed nieuws! Wanneer je heldere snot ziet, ben je waarschijnlijk gezond. Ieder mens produceert snot om de keel en neus vochtig te houden, anders droogt het uit en dat voelt niet fijn. Pijnlijk zelfs. Denk aan een droge en pijnlijke keel, wil je niet! Als snot helder van kleur is, betekent dit dat er niet veel bacteriën in zitten. Omdat ze er niet zitten. Want als ze er wel zaten, dan zag je dat wel.

Witte snot
Last van witte en wolkige snot? Dit betekend dat er meer snot geproduceerd wordt en dat deze dikker en slijmeriger is dan normaal. Pas op! Dit is het eerste teken dat er een verkoudheid zit aan te komen. Er bevinden zich meer bacteriën in je lichaam en er is dus meer snot nodig om deze af te voeren. Vandaar dat je wat vaker je neus moet snuiten. Extra vitamines kunnen op dit moment geen kwaad…

Gele snot
Gele snot wijst op een flinke verkoudheid. Er bevinden zich virussen of bacteriën in je lichaam die eruit moeten. Daarom zijn de witte bloedcellen aan het werk, die als ze het lichaam verlaten niet wit – zou je denken – maar geel zijn!

Groene snot
Is een teken dat je zieker en zieker wordt, je doet er verstandig aan om de dokter te bezoeken. De kleur groen wijst er namelijk op dat je lichaam nóg meer witte bloedcellen produceert. Op een gegeven moment kan je lichaam de virussen of bacteriën niet meer zelf wegwerken en dan kan een beetje hulp van een medicijn geen kwaad.

Lees ook: 7 x natuurlijke antibiotica.

Rode snot
Is niet best. Als je lichaam zelf bloederige snot produceert is het verstandig om meteen naar de huisarts te gaan. Tenzij je veel peutert of overmatig veel snuit? Dan weet je ook waar het vandaan komt.