Vergeven is belangrijk én zeker niet hetzelfde als vergeten
In het leven krijgt iedereen ooit te maken met onrecht. Intens gekwetst worden hebben we allemaal weleens meegemaakt en dat laat je niet zomaar los. Er is dan ook niemand die zegt dat je deze pijnlijke momenten in jouw leven zomaar kunt vergeten, sterker nog ze blijven altijd deel van je. Maar vergeven, dat is een ander verhaal. Zorg ervoor dat je emotionele balast loslaat dan voel je je uiteindelijk weer vrij!
Vrijheid heeft iedereen nodig om te kunnen leven, om te dromen en vooral om een leven op te bouwen. Als jij rondloopt met een pijnlichaam omdat opgekropte emoties zich blijven opstapelen, voelt dit als een zware last op je schouders. Hier kan én wil jij niet eeuwig mee rond blijven lopen. Gooi die ellende van je af en begin als volgt:
Vergeven is niet hetzelfde als vergeten
Vergeven is absoluut niet hetzelfde als vergeten wat er heeft plaatsgevonden. Jij mag boos blijven en hoeft al helemaal niemand te vergeven. Nee, jij hoeft geen vrienden te maken met vijanden. Maar wat is vergeven dan?
Lees ook: Hoe neem je een dag voor jezelf zonder je schuldig te voelen?
Vergeving vindt plaats op het moment dat jij al jouw wraakgevoelens loslaat. Op het moment dat jij geen wrok meer koestert tegen jouw ergste vijand. Ook al verdient die pestkop het helemaal niet om vergeven te worden, of is die collega bij lange na niet genoeg gestraft voor zijn valse daden, het is beter om het los te laten. Want ook al verdient de ander het niet, jij verdient wel de vrijheid om door te gaan met leven zonder hun aandeel.
Vergeving vindt plaats als jij erkent dat iemand iets verkeerd heeft gedaan, en dat diegene jouw woede verdient. Maar ondanks dat heb jij er niks aan om die woede op de ander te projecteren.
Fase 1
De eerste fase voor vergeving is het erkennen van onrecht. Wat heeft er plaatsgevonden en welke gevolgen heeft dit voor jou gehad? Wat heb jij verloren door de ander zijn daden? Het kost heel wat moeite om dit onder ogen te komen. Vooral omdat je pijnlijke momenten nog een keer onder ogen moet komen. Maar als je dit niet doet kun je de rest ook vergeten.
Fase 2
Want in de tweede fase maak je de keus om te vergeven. Dit betekent niet dat de woede vanzelf verdwijnt of dat er excuses gemaakt moeten worden. Op dit moment erken jij dat je de emotionele ballast los wilt laten. Je maakt er korte metten mee zonder dat een ander daar invloed op heeft.
Fase 3
In de derde fase verander jij je visie op de boosdoener. Dit is jouw visie en heeft dus niks te maken met wat de boosdoener zelf zegt of denkt! Die persoon gaat toch niet veranderen. Maar hé, diegene mist wel wat, als je bewust of onbewust andere mensen kwetst. Dat wil toch niemand? Daar ontbreekt een flinke portie empathie, liefde of sociale intelligentie.
Uiteindelijk worden negatieve gevoelens omgezet in positieve energie. Je kunt boos blijven maar je snapt ook dat dit je niks brengt. Sterker nog, het brengt alleen maar ellende. Daarom heb je besloten dat jij daar niks meer mee te maken wil hebben. Dat je leert van een trauma en dat je dit nooit meer mee gaat meemaken. Je beschikt over een portie wijsheid waar je andere mee kunt helpen.
Vergeven blijft moeilijk maar het brengt je wel wat. Je kunt wat er zich heeft plaatsgevonden nooit goedpraten maar je kunt er wel mee om leren gaan. We leven in een wereld waar we kunnen groeien en waar iedereen recht heeft op vrijheid. Met behulp van psychologen, vrienden, familie of zelfhulpboeken kom je er wel!
Lees ook: 10 x herkenbare situaties wanneer je een ‘oude ziel’ hebt.