Tien verrassende manieren om gezond te blijven in de zomer

Gezondheid heeft in mijn ogen niet alles te maken met termen als lichaamsbeweging en voeding. Onze sociale, emotionele en geestelijke gezondheid zijn minstens net zo belangrijk! Hoogtijd om daar ook tijd en aandacht aan te besteden deze laatste zomerdagen. En wel op deze tien manieren.

1. Ga naar een concert
Naast dat de riedeltjes fijn in onze oren klinken en het onze heupen los maakt, is het ook nog eens heel gezond. Woehoe! Een openluchtconcert in de zomer is een leuke manier om deze natuurlijke mood booster te combineren met wat zonnestalen.

2. Schrijf je in voor een boekenclub
Het is heel goed voor nieuwe sociale connecties – vooral wanneer al je vrienden er deze zomer tussenuit piepen. Oeh en je wordt onbewust blootgesteld aan nieuwe perspectieven. Heel leerzaam! Maar hé, het kan ook een hele goede reden zijn om je vriendinnen meer te zien door met elkaar in nieuwe literatuur te duiken.

Lees ook: Deze 7 boeken gaan je leven positief veranderen

3. Begin een tuintje
Of je nu ruimte hebt voor een hele rozentuin of alleen een knus balkon met plek voor wat kruiden, dat maakt niet uit. Hoe dan ook verbindt het je met de natuur. En dat werkt ontspannend.

4. Neem een digitale detox
En daar hebben we wel meer dan één reden voor. Onze telefoon verdeelt onze aandacht, onderbreekt onze gedachten en ontkoppelt ons van de mensen om ons heen. Trek deze zomer dus af en toe een middag de stekker eruit. Voor je het weet maak je nieuwe herinneringen die niemand anders nog kent. En dat doet je goed.

5. Kijk op
Hoe vaak zijn wij ons nu eigenlijk bewust van onze omgeving (lees punt 4)? Wanneer je buiten loopt, geef je ogen dan eens de kans om rond te dwalen en beter nog: details te zien. Besteed aandacht aan de dingen die je normaal gesproken negeert en vergaap je aan de schoonheid.

6. Ga op reis
Reizen stelt ons in staat om dagelijkse routines even los te laten en ons bloot te stellen aan nieuwe mensen en culturen. Die op hun beurt weer voor mooie inzichten zorgen. Kies een weekend, ga de weg op en ontdek een nieuwe stad. Zo moeilijk hoeft het allemaal niet te zijn.

7. Doe vrijwilligerswerk
Naast dat het een geweldige manier is om iets terug te doen voor de mens, zorgt vrijwilligerswerk er ook voor dat je je meer verbonden voelt. Je kunt bijvoorbeeld ergens helpen in de keuken, bloed doneren of een ander lokaal doel steunen. Goed voor je emotionele gezondheid.

Lees ook: Waarom het een goed idee is om iemand écht uit de put te helpen

8. Neem een knipbeurt
Het is geen geheim dat de manier waarop we naar onze buitenkant kijken, invloed kan hebben op hoe we ons van binnen voelen. En soms is een eenvoudig retourtje naar de kapper – of pedicure – een belangrijke impuls om weer eigenwaarde te ervaren: je voelt je gloednieuw. Hoe fijn is dat! Oh en drastisch de schaar erin is echt niet nodig: een pony kan al het verschil maken.

9. Maak een kampvuur
Er gaat niets boven met vrienden in de buitenlucht vertoeven. Gezellig met z’n allen rond een kampvuur is goed voor jullie vriendschappen en gezond voor je ziel. Zoek even wat dekens, een gitaar en een lekker drankje en je weet niet wat je met dat geluksgevoel aan moet. Trust me at this one!

10. Loop op blote voeten
Onze voorouders deden niet anders: lopen op bloten voeten. Of het nu op zand, gras, of beton is. Het kan je helpen om je lichaam beter in balans te krijgen. Via je voeten raak je eventuele elektrische lading kwijt die je in jouw lijf hebt opgebouwd. Stress, slaapproblemen en stemmingswisselingen kunnen zo verminderen.

Lees ook: over de lente en al z’n gezondheidsvoordelen