Speciaal voor jullie: de schoonheidsvoordelen van sport op een rijtje

De één gaat sporten omdat ze over een paar weken op een (welverdiende) strandvakantie gaat en per se in bikini over het strand wilt paraderen, terwijl de ander een aantal weken voor de bruiloft van haar zus de sportschool meer bezoekjes brengt dan dat ze het afgelopen jaar in totaal heeft gedaan; ze moet en zal zichzelf feilloos in dat ene (nét te kleine) jurkje kunnen hijsen. Je kunt natuurlijk ook gewoon sporten, omdat je het belangrijk vindt om gezond te blijven of omdat je het leuk vindt om te sporten. Kortom, iedereen heeft zo haar eigen motivatie om te sporten. Feit is dat niet alleen je lichaam en gezondheid profijt hebben van je sportmoment(jes). Er zitten meer schoonheidsvoordelen aan sport verbonden; zo heeft ook je huid baat bij een goede workout sessie!

Lees ook: Enfait legt uit: waarom hebben we eigenlijk nachtmerries?

Volgens de Amerikaanse Carla McMillan (yogadocente en chef-kok) en Georgia van Tiel (bewegingswetenschapper) zorgt sport ervoor dat je een gezonde huid krijgt. Tijdens een goede workout gaat ons lichaam namelijk zweten (for real ladies!). Daarnaast is zweet zeker niet iets om bang voor te zijn! Zweet is niets meer dan afvalstof dat ons lichaam verlaat (vetverbranding). Daarom is zweet de beste vorm van detox die er is (en er is nog geen gek groen sapje of theetje aan te pas gekomen)!

1. Stralende teint:
Sport verbetert niet alleen de bloedcirculatie, maar ook de lymfedrainage (afvoer van het lymfe/weefselvocht, waardoor er schadelijke stoffen worden afgevoerd). De combinatie van bloedcirculatie en lymfedrainage zorgen voor een natuurlijke, stralende teint. Een ander groot voordeel van sport is, wanneer je regelmatig sport én een gezond dieet volgt, het kan bijdragen tot een vermindering van cellulitis whoopwhoop!

2. Gezond(er) haar:
Regelmatig bewegen verbetert de bloedtoevoer naar de hoofdhuid, waardoor je haar sterker en gezonder wordt. Daarnaast zorgt sport voor stressvermindering, waardoor je haar minder broos wordt en dus minder snel kan uitvallen. Haarwortels bevatten bloedvaten die de haarzakjes voeden door het leveren van voedingsstoffen en zuurstof. De aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de haarzakjes is nodig voordat het haar kan groeien.

3. Vermindering van acne:
Er zijn wat fabels gaande die men doet laten geloven dat zweet acne kan veroorzaken. Echter is het tegendeel waar; zweet helpt de huid juist een soort ’tweede laag’ te creëren, waardoor bacteriën minder makkelijk de huid kunnen binnendringen. Wel is het belangrijk om op te passen met goedkope acne/gezichtsproducten. Sommige gezichtsproducten kunnen de huid van de juiste zuurgraad ontdoen, waardoor de pH-waarde van de huid kan gaan ‘kantelen’ naar een alkalische waarde (pH-zuurgraad tussen de 7 en 14). Wanneer de zuurgraad van de huid een alkalische waarde heeft, kunnen bacteriën zich makkelijk ontwikkelen en acne veroorzaken. Het is daarom aan te raden om te investeren in gezichtsproducten die niet irriteren en een uitgebalanceerde pH-formule hebben, zoals: Cetaphil gentle skin cleanser of Meditopics.

4. Betere nachtrust:
Wanneer je regelmatig aan lichaamsbeweging doet, kan dat ervoor zorgen dat je ’s nachts beter en dieper slaapt. Oefeningen die ervoor zorgen dat de hartslag gaat stijgen en waardoor de stofwisseling wordt geactiveerd, maken je lichaam moe en lusteloos in de nacht. Hierdoor heb je dus een betere nachtrust. Daarnaast is het aan te raden om ’s ochtends te sporten, maar omdat dit voor velen niet haalbaar is (denk aan: douche, haar-en make-uprituelen), is het ook goed om ’s avonds te sporten. Let er alleen wel op dat je ’s avonds ten minste twee uur voordat je gaat slapen klaar bent met sporten, anders lig je nog in je bed na te stuiteren én dat is nu net wat we willen voorkomen.

5. Stressvermindering:
Heb je last van stress? Ga dan een stukje hardlopen, wat yoga en/of pilatesoefeningen doen of gewoon een stukje wandelen (let er wel op dat de oefeningen die je doet niet teveel stress met zich meebrengen, maar juist een ontspannende werking hebben). Sport is dé ultieme stressbevrijder, want tijdens sport (beweging in het algemeen) produceren je hersenen allerlei happy hormones (kerosine, dopamine en noradrenaline). Daarnaast is er niet één bepaalde soort sport of oefening die het beste is voor je huid. Zolang je maar probeert om zo vaak mogelijk in de week te sporten, zul je (met de tijd) merken dat je stress afneemt en je huid er beter uit gaat zien.

Lees ook: Leg een ijsblokje op dít lichaamspunt en kijk wat er gebeurt