Slaap NOOIT met contactlenzen in

Zelf heb ik geen lenzen noch een bril. Mijn vriend wel en ik probeer hem iedere dag duidelijk te maken hoe zuinig je moet zijn op je ogen. Want het is zo makkelijk: het is laat en je bent moe dus het kan vast geen kwaad om zo je bed in te kruipen. Nou wel dus. Volgens een studie gepubliceerd in Moribidy and Morality Weekly Report is slapen met lenzen a bad thing.

De studie toont aan dat je ogen aanzienlijk achteruit gaan als je er niet goed voor zorgt. Je krijgt littekens op je oog en je hoorvlies kan zelfs zo erg beschadigen dat een operatie nodig is.

Slapen met lenzen
Je hoornvlies, het vlies waar je contactlens op zit, heeft voldoende zuurstof nodig. Normaal gesproken haalt je hoornvlies zuurstof rechtstreeks uit de lucht. Met een contactlens gaat dit lastiger, als je dan ook nog eens je ogen dicht doet, krijgt je hoornvlies helemaal geen zuurstof meer. Dit kan zelfs leiden tot Keratitis (hoornvliesontsteking) waar je flink veel last van kunt hebben.

Vervang je lenzen regelmatig
Lenzen hebben een houdbaarheidsdatum en dat is niet zomaar. Hygiëne en de functie worden op deze manier gegarandeerd. Mocht je ze toch te lang gebruiken, dan is de kans groot dat het een broedplaats voor bacteriën wordt.

Zwemmen of douchen met lenzen
Niet doen! Zwemmen of douchen met lenzen is handiger dan met een bril maar de kans op infecties en ontstekingen is ook stukken groter. In het water leven veel bacteriën, micro-organismen en er zitten flink wat chemicaliën in. Deze worden opgezogen door de lens of hopen zich achter je lens op. Kun je nagaan. In de meeste waterbronnen kan de Acanthamoeba – een eencellig organisme – opduiken. Dit kan leiden tot een zeldzame maar ernstige ooginfectie waardoor je zelfs blind kunt worden.

Gebruik lenzenvloeistof
In plaats van water. Lenzenvloeistof ontsmet de lenzen beter en daardoor kun je ooginfecties voorkomen. Gebruik ook nooit te lang dezelfde lenzenvloeistof.

Kwaliteit
Het is verleidelijk om goedkope wegwerplenzen te kopen, maar je ogen zijn meer geld waard. Ik sprak laatst met een opticien en hij probeerde mij niks te verkopen – ik draag geen lenzen, maar hij wees me wel op de urgentie van kwalitatieve lenzen. Hij ziet immers dagelijks mensen met klachten langskomen omdat ze zijn gezwicht voor het goedkoopste soort. Deze lenzen laten geen lucht door waardoor het hoornvlies minder zuurstof krijgt. In het hoornvlies bevinden zich geen bloedvaten dus de zuurstofvoorziening via de buitenlucht is van groot belang!

Lees ook: Zo word je minder onrustig over de toekomst.