Rollade badpakken en cellulitis leed: paskamers maken ongelukkig

Laten we eerlijk zijn: het verschilt per winkel maar in sommige zaken durf jij je niet meer in de paskamer te vertonen. Je weet dat je daar ongelukkig van wordt en je bent niet de enige die op een maandagmiddag de stad induikt om in rap tempo een zomers niemendalletje te scoren, maar zelfs na úren rondstruinen met lege handen thuis komt.

Geïnspireerd door de laatste mode snuffel jij tussen de swimwear om daar vervolgens een badpak met koortjes uit te vissen. Eentje van een geliefd merk waar iedere de laatste tijd in staat te shinen op Instagram. Influencers zien er altijd beeldig uit in de niet-voorgevormde lapjes stof met olijke printjes. Dat wil jij ook! Vol goede moed stap jij met het niemendalletje de paskamer in en trek jij vlug je kleding uit. Vervolgens wurm jij je in het badpak en daar word alles behalve blij van. 1. Het lijkt alsof het badpak te kort is… lang leve het lummelige bovenlichaam! En 2. Wat doet die dubbele bil daar? Je voelt je een rollade in een té klein omhulsel. Zélfs de maat groter doet niet veel goeds voor jouw figuur en dat terwijl je een keurig lichaam hebt. Gewoon normaal. Niet graatmager, modellen slank of super afgetraind. Gewoon fit en Hollands.

Precies dat is het probleem: gewoon fit en hollands zien we niet op Instagram. Daar verschijnen alleen bewerkte foto’s van fitgirls of van een enkele geluksbal met een mega goed figuur. Social media is niet hetzelfde als de realiteit maar zorgt wel voor toenemende onzekerheid onder het vrouwvolk. We meten ons met een niet bestaande maat (behalve voor de geluksballen met een snelle stofwisseling) en vergelijken onszelf ongelukkig. De naaktheid vliegt je meer dan ooit om de oren. Heus, al dit bloot is niet nieuw maar wel gemaakter dan ooit. Vruuger had je ook modelletjes à la Monroe maar dat is een heel ander verhaal. Marilyn Monroe was ten slotte niet jouw buurmeisje maar stond mijlenver bij je vandaan. Ze werd ook niet tot in den treuren bewerkt, hooguit een beetje opgeleukt met een flinke laag schmink. Ander verhaal dus dan de plaatjesfeed waar je tegenwoordig mee gevoerd wordt.

Daar sta je dan
Op maandagmiddag, in de paskamer, in dat kekke badpak dat je hebt gespot op Instagram. Het badpak waarin jij vergaat van zelfmedelijden. Deze treurige situatie op de maandagmiddag ligt niet aan jou. Ook niet aan Instagram. Het ligt aan je visie op de werkelijkheid. Neem alles wat je ziet met een korreltje zout… ook de putjes in jouw dijen, deze staan namelijk óók op Instagram alleen zijn ze in de meeste gevallen bedekt met een laagje Facetune of een andere handige tool om alles glad te strijken. Probeer het eens… zelfs in een foute paskamer waar je de verlichting niet kunt verdragen, is het mogelijk om jezelf op te leuken. Nu je dit weet moet je bij jezelf nagaan: is dit wat ik wil? Een badpak scoren om er voor de buitenwereld mooi uit te zien? Of wil je je liever in een comfi bikini hullen waarin jij je stukken beter voelt. Blijf de volgende keer dichtbij jezelf en koop vooral niet iets waarin iemand anders er goed uitziet. Ga op zoek naar dingen waar jij je goed in voelt, dan scoor je vast en zeker.