Het pegan dieet: wat is het en is het goed voor je?

Ooit van het Pegan dieet gehoord? Nou je gaat nu in ieder geval meer lezen over de nieuwste grote trend op het gebied van voeding voor de ultieme gezonde lifestyle. En het fijne is: deze manier van eten voelt niet als dieet omdat het in de buurt komt van wat we altijd al eten.

Het Pegan dieet is ontwikkeld door Mark Hyman en is in de basis een dieet om de bloedsuikerspiegel niet te snel te laten stijgen, voldoende verse groenten, fruit, eiwitten en vetten te consumeren en zo min mogelijk bewerkte voeding. Wie Pegan eet mag meer hebben dan wanneer je een Paleo of Vegan dieet volgt. Makkelijker om vol te houden dus!

De focus is om zo natuurlijk mogelijk te eten waarbij je zoveel mogelijk plantaardig eet en vlees slechts een kleine toevoeging is. Volgens Mark Hyman moeten we ons bord voor 50-75% met groenten vullen en maar een klein beetje vlees of vis. Net als bij het Paleo dieet vermijd je bepaalde producten zoals suiker, zuivel, plantaardige oliën, noten- en zedenolie. Eet niet teveel fruit (ivm suikers) en vermijd pesticiden, antibiotica, hormonen en genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen.

Het voordeel is dat je met het Pegan dieet wel voldoende B12 (vlees) en Omega 3 (vis) binnenkrijgt maar in tegenstelling tot het Paleo dieet, draait het niet om grote porties vlees en vis.

Wanneer je de feiten op een rij zet is dit dieet gezond en je gaat je er energieker van voelen. Het is beter vol te houden omdat je flexibeler bent met wat je wel of niet mag eten. Ik vind dit dan ook een fijn dieet voor als je je levensstijl aan wilt passen. Maar iedereen is anders en heeft andere behoeften. Alleen jij bepaald wat goed voor je is!