Pak emotionele problemen aan door weer van je buik te gaan houden

Jarenlang heb ik mijn buik gehaat. Ik heb mijn buik verstopt, niemand mocht hem zien of aanraken. Het was altijd een gebied waar ik een hekel aan had want ik wilde een strakke bruine buik met blokjes en ik vond mijn witte buik niet om aan te gluren. Inmiddels weet ik dat veel vrouwen een vertekend zelfbeeld hebben. Dat ze de buik het liefst verhullen onder kleding en liever niet hebben dat iemand de buik aanraakt. Terwijl de buik een plek is waar emoties zich ophopen. Er zit een emotioneel centrum in de buik, namelijk het tweede chakra (het buikchakra).

In de darmen worden veel stofjes aangemaakt die men ook in de hersenen kan vinden zoals serotonine en melatonine. Ook stoffen die samenhangen met het gevoel van eigenwaarde en schaamte bevinden zich in de buik. De darmen worden ook wel je tweede brein genoemd en een fijn boek hierover is “The second brain, your gut has a mind of its own” van Michael D. Gershon. Het onderbuikgevoel is niet alleen een gezegde, het is de waarheid: je onderbuik heeft gevoel.

Vrouwelijke energie in de buik
Het gebied van de onderste energiecentra, de wortelchakra, sacraalchakra en navelchakra zijn een gebied van emoties. De natuurlijke vrouwelijke buikkracht creëert een verbinding met de aarde, de seizoenen en gevoelens van eigenwaarde. Wanneer de energie in de buik ontkracht is geraakt creëer je een leegte. De buikkracht neemt onopgemerkt af door verminderde gevoelens van zelfrespect en eigenwaarde. Dit kan gebeuren naar afwijzing, onrecht, geweld of vernedering. Deze gevoelens kunnen ook afstammen uit een vorig leven. Angst en onzekerheid gaan overheersen en daardoor verlies je jezelf teveel in anderen en raak je je eigen grenzen kwijt. Je bent niet meer in staat om met je bewustzijn in je buik te blijven omdat dit de plek is van emoties en intimiteit. Deze emoties zijn te pijnlijk en het is fijner om daarvoor te vluchten.

Wees lief voor je buik
Vaak heb je het niet eens door dat de energie uit je buik weggezogen is, dat de buikkracht verzwakt. Ik kwam er pas achter toen ik bij een spiritueel masseur op de tafel lag. Daar werd mij verteld dat in mijn buik gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid overheersen. Door jezelf, je eigen kracht en emoties weer te waarderen kun je deze energie herstellen. Wees lief voor je buik. Schaam je niet voor je buik. Herken jij dat je je buik liever niet aanraakt, laat staan aan iemand anders laat zien? Probeer dan aan je buikenergie te werken. Het buikgebied is een directe ingang tot jouw authentieke zelf. Om weer in contact te komen met jezelf is het belangrijk om contact te maken met je buik. Raak je buik weer aan, leer van je buik te houden. Is dit een stap te ver? Een beetje hulp kan je helpen: boek bijvoorbeeld een abdomino massage waarbij de buik wordt gemasseerd om blokkades te bevrijden.