Overweeg jij ook om nooit meer een beha te dragen?

Het afgelopen jaar was de no-bra trend hot and happening. Niet per se vanuit een feministisch oogpunt, maar het is mode. En dan weet je het wel: vrouwen maken massaal korte metten met de beha. Vorig jaar was ik in Los Angeles en daar prikten tepels duidelijk zichtbaar door de luchtige topjes heen. Ook in Nederland lopen vrij veel vrouwen zonder beha, en als je #FreeTheNipple checkt zie je massa’s vrouwen die zonder beha stukken prettiger door het leven gaan…

En of dat nu komt door geruchten in de media – beha’s dragen schijnt ongezond te zijn – of omdat ze jeuken, té strak zitten en het gewoon ondingen zijn? We weten het niet, maar we snappen het wel. Soms ben je beter af zonder beha.

Zo heeft een vijftien jaar durende studie van Jean-Denis Rouillon aangetoond dat borsten van vrouwen zonder beha 0,3 cm beter gelift zijn, dan die van vrouwen mét beha. Voor zijn onderzoek heeft hij de borsten van 330 Franse vrouwen onder de loep genomen en dat is best veel. Maar waar de een beweert dat beha’s slecht zijn, vindt de ander dit totale onzin. Er zijn genoeg wetenschappers die Rouillon tegenspreken. Dus wat kunnen wij leken daar over zeggen?

Je kunt nooit de juiste maat vinden
Op lingeriemodellen ziet een beha er altijd knap uit, maar als jij in de paskamer staat flatteert hetzelfde niemendalletje opeens stukken minder. En dat ligt écht niet aan jou. Vrouwen hebben allemaal verschillende maten en het is voor de fabrikanten gewoon te moeilijk om voor iedereen dé perfecte beha te maken. Vandaar dat jouw tepels er altijd uitpiepen…

Ze kosten een fortuin
Vrouwen komen er al vroeg achter dat het leven een tikkeltje duurder is dan dat van mannen. Vrouwen spenderen bakken geld aan verzorgingsproducten, en wat denk je van tampons en maandverband? Allemaal broodnodig. De beha daarentegen is niet áltijd nodig en eerlijk is eerlijk: die kleine lapjes stof kosten een godsvermogen. Hoe groter je borsten, hoe duurder de beha’s. Da’s helemaal belachelijk!

Last van beha jeuk
Mooi dat kant, alleen de jeuk is NIET te doen! Beugels die uitsteken en in je oksel prikken, bandjes die knappen… allemaal niet fraai.

Het is een keuze
Je kunt het altijd uitproberen, bevrijd ze een week en kijk zelf wat je ervan vindt. Dan kun je tenminste zeggen dat je het hebt geprobeerd, als het niks is weet je dat ook weer.