Roze Ruby chocolade: ins en outs over deze nieuwste chocoladesoort

Hello hello newbie! Maar liefst tachtig jaar hebben we het met puur, melk en wit moeten doen. Maar sinds kort kunnen we daar de…roze Ruby chocolade aan toevoegen. What?! Je leest het goed, een frivool kleurtje roze dat spontaan je hart zal veroveren. Het Zwitsers-Belgische chocoladeconcern Barry Callabaut – ’s werelds grootste producent van het hemelse cacao goedje – heeft na ruim een decennium onderzoek deze vierde variant ontwikkeld. Chapeau! 

Roze chocolade, het klinkt misschien wat chemisch en plastic fantastic, maar niets is minder waar. De roze Ruby chocolade dankt haar fleurige blos namelijk aan speciale cacaobonen, Ruby cacaobonen. Niets geen toegevoegde kleurstoffen of fruitaroma’s, gewoon een gift van Moeder Natuur. Door een speciale manier van verwerking komt de roodroze kleur – die van nature al in de bonen aanwezig is – tot uiting. Verwacht een flink intense smaak dat iets weg heeft van een fruitige yoghurtsmaak. Echt dus even iets anders dan de bittere, melkachtige of mierzoete chocolade die het chocoladeschap momenteel overheerst.

Too good to be true?!

In eerste instantie leek de vondst van een nieuwe chocoladesoort voor chocoladekenners te mooi voor woorden. Vrijwel allen hadden nog nooit van de Ruby cacaoboon gehoord, en het verhaal had voor velen dan ook een nare bijsmaak…alsof het een marketingbedenksel was dat vooral millenials zou aanspreken door haar Instagramwaardige karakter. Ondanks dat sommigen twijfels blijven hebben over de verkrijging van de roze kleur, zien de meesten in – waaronder één van Nederlands meest bekende patissiers Hidde de Brabander (dus dat zegt wel wat) – dat we 100% zeker een nieuwe chocoladesoort rijker zijn. Hurray! 

Roze Ruby chocolade KitKat Nestlé
Waar is die roze geluksmaker te koop?

Spontaan zin gekregen in deze guilty pleasure? Snap ik! Alleen is het as we speak nog zeer schaars te verkrijgen, de status van delicatesse misstaat dan ook niet. Sinds april wordt het al wel verwerkt in een speciale Ruby KitKat-reep, te koop bij de Appie. Én het is bij een paar chocolatiers in Nederland te koop, waaronder m’n fave in Amsterdam: Chocolatier Van Soest. Langzaamaan zal de productie van Ruby chocolade worden uitgebreid, keep you posted! 

Roze Ruby chocolade Van Soest AmsterdamPhoto credits: Barry Callebaut