Mensen in de zorg zijn ongelofelijk speciaal

Al jong moet je kiezen tussen oneindig veel beroepen, en er zijn mensen die weten het meteen: ik ga ik de zorg werken. Knap! Want als je in de zorg werkt sta je continu in dienst van een ander. Er wordt veel van je verwacht, en dat is niet altijd makkelijk. Zij het in een ziekenhuis, de thuiszorg, bejaardenzorg of gehandicaptenzorg. Jij maakt het verschil.

1. Zoals we al zeiden: jij maakt het verschil!
Een carrière in de zorg geeft je de kans om écht verschil te maken in het leven van cliënten en hun familie. Als jij met mensen werkt zijn ze – meestal – dankbaar en je bouwt een band op.

2. Cliënten zijn ‘meestal’ dankbaar
Maar dus niet altijd. En dat is best lastig, want jij doet zo je best! Toch krijg je regelmatig een sneer of krijg je te horen dat je het allemaal niet goed doet. Kan. Je werkt met veel verschillende mensen en bij sommige zit dankbaarheid er gewoon niet in.

3. Verpleegsters zijn vaak super slim
Het is niet eenvoudig om jouw diploma te behalen, het is een hbo-opleiding en je blijft je hele leven bijleren. Yes, er zit heel wat kennis in jou.

4. Iedereen in de zorg is empathisch
Je moet je op de een of andere manier kunnen inleven in de ander, en dat gaat je vaak goed af. Ook mensen die niet kunnen communiceren zijn bij jou aan het goede adres.

5. Je bent een mensen mens
Want man o man! Je doet altijd je uiterste best om cliënten én hun families met respect te behandelen en al hun zorgen en angsten weg te nemen. Soms met een grap maar ook door er gewoon te zijn.

11 redenen waarom je vrouwen die zwart dragen niet moet onderschatten.

6. En je bent niet bang voor viezigheid
Let’s face it: cliënten zijn niet altijd in staat om zichzelf te schoon te houden. Als ze dan bijvoorbeeld incontinent zijn is het aan jou om ze stap voor stap te wassen. Iets wat de eigen kinderen van een client soms niet eens kunnen.

7. Soms red je levens
In het ziekenhuis of in een bejaardentehuis ben jij vaak degene die dicht bij de mensen staat. Jij bent het aanspreekpunt en controleert regelmatig hoe het met iedereen gaat. In het ziekenhuis is jouw informatie over patiënten kostbaar voor artsen, en als er iets aan de hand is sla jij meteen alarm.

8. Toch gaan er ook mensen dood
En daar moet je professioneel mee omgaan. Denk maar niet dat iedere overlede je in de koude kleren gaat zitten, maar it’s part of your job.

9. Begrafenissen zijn heus niet je favoriete bezigheid
Maar als je bijvoorbeeld in de thuiszorg of palliatieve zorg werkt moet je hier regelmatig, al is het maar uit respect voor de naasten, aanwezig zijn.

10. Mensen in de zorg hebben oneindig veel energie
Tenminste, dat lijkt zo. Want als iemand denkt dat jij een 9 tot 5 bijna hebt, heeft hij of zij het mis. Je werkt namelijk in ploegendiensten en daardoor werk je ook wel eens 10 tot 12 uur aan een stuk. Daarnaast is het niet ongebruikelijk dat je ’s nachts werkt, om de week erop overdag aan de slag te gaan. Dag ritme! Toch blijf jij professioneel en uiterst behulpzaam.

11. Zelfs als je onder druk staat blijf je kalm
In levensbedreigende of vervelende situaties moet je kalm en professioneel blijven.

12. In teamverband werken kun jij als geen ander
Met al die ploegendiensten weet je als geen ander hoe je moet samenwerken met artsen en collega’s. Het is erg belangrijk dat jullie de juiste informatie overdragen aan het einde van de werkdag – of nacht.

13. Je bent gewoon super georganiseerd
Want je bent niet alleen verantwoordelijk voor alle patiënten, van alle patiënten moet ook een dossier worden bijgehouden. Deze informatie moet volledig en altijd up-to-date zijn. Misschien niet de leukste, maar desalniettemin een belangrijke taak.

14. Je bent onmisbaar en daar mogen we best weleens bij stil staan
Zonder jou zou de wereld er stukken anders uitzien! Realiseer je je dat wel?

Mensen met groene ogen blijken dus ongelofelijk speciaal!