Marathon rennen? Zo bereid je je voor

Voor de een is het zo gepiept, de ander moet er iets meer moeite voor doen: een marathonnetje. Laatst liep mijn bestie zo eenentwintig kilometer aan een stuk en dat ging vrij rap. Er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je begint.

Oefening baart kunst maar train niet teveel
Voor de meeste mensen geldt; de (halve) marathon ren je niet na een dag oefenen. Als je nooit rent, is het onhandig om ineens zoveel kilometers te maken. Bouw jouw training langzaam op en push jezelf steeds een kilometer verder. Als alles goed gaat kun je de (halve) marathon één keer helemaal rennen maar doe dit in ieder geval niet vaker. Hardlopen vergt veel van je lichaam en je wilt niet uitgeput en met versleten knieën aan de start staan.

Kies het juiste startvak
Hiermee bedoel ik: ken je tijd. Je kunt namelijk kiezen voor een snelle tijd omdat je bestie die ook rent, maar jij bent je bestie niet! Grootmoed is zelden goed.

Laat de borrels staan
Hoe erg je er ook van houdt, alcohol is en blijft een aanslag op je lichaam. Net als roken overigens maar dat hoeven we niet eens te vertellen toch? Eet in de week voor de marathon zo gezond mogelijk en drink ook veel water.

De juiste gear
Zelf onderschat ik altijd hoe warm het wordt als je aan het rennen bent. Ik trek immer een té warme sportoutfit uit de kast en dat resulteert in een knalrode kop en koppijn. Nu kan dat prima als je een rondje in het park loopt maar voor een marathon moet je beter je best doen. Strakke sportkleding, een korte broek en een mouwloos T-shirt zijn de beste opties. Zorg voor zakken (daar wil je nog wel eens een snack of zakdoeken insteken) en voor degelijk schoeisel. Deze hardloopschoenen moeten ingelopen zijn anders kom je zelfs met de duurste exemplaren niet ver.

De juiste beat
Maak voor jezelf een playlist met motiverende beats waarop jij lekker loopt. Instaleer deze playlist op jouw telefoon en zorg dat je deze helemaal oplaadt zodat je niet zonder muziek komt te zitten.

Wat als je moet plassen?
Oei. Niet handig. Drink daarom niet te veel in de ochtend van de marathon. Als je nodig moet doet dat je snelheid geen goed.

Eet normaal
Je gaat een marathon rennen en daarvoor hoef je niet op een of ander speciaal dieet. Zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en sla geen maaltijden over.

Kies een mantra
Mantra’s werken goed om een marathon te overleven omdat een marathon een constante beweging is en het best lang duurt. Herhaal voor jezelf een positieve korte zin die je steeds herhaalt zodat je je concentratie behoud. YES I CAN! of RUN BABY RUN! werken altijd…