Manieren om een verhuizing naar het buitenland minder stressvol te maken
Verhuizen naar het buitenland is voor veel mensen een droom, totdat het zover is. Dan raakt iedereen lichtelijk in paniek want… er moet nog zó veel gebeuren en je moet ook heel veel achter laten. Toch bereid je je al maanden voor op de verhuizing en wie weet heb je je nieuwe leven al helemaal bedacht. Toch blijft het eng… en onvoorspelbaar. Daarom een paar tips om de move makkelijker te maken.
Laat verwachtingen los
Een penthouse in New York of een schattig appartement met Frans balkonnetje midden in de Marais? Forget it. Er is een grote kans dat jij jouw droomplek niet gaat bemachtigen. Of het huisje waarover jij al maanden fantaseert uiteindelijk een klein krot blijkt te zijn zonder daglicht. Het is – op uitzonderingen daargelaten – onmogelijk om elders neer te strijken en meteen een top plek te bemachtigen. Daar is geld voor nodig, véél geld. De kans is groter dat je ergens in een buitenwijk terecht komt maar hè, dat mag de pret niet drukken. Hetzelfde geldt voor contacten: die komen niet vanzelf. Als je mensen wilt leren kennen, moet je daar werk van maken. Ga naar netwerk borrels en neem zangles of ga bij een boekenclub. Dan kun je pas mingelen met de locals. Hoe minder je dingen probeert te forceren, hoe soepeler alles verloopt.
Doe huiswerk
Zonder enige voorbereiding vertrekken klinkt avontuurlijk en romantisch, maar we vergeten dat het best handig is om te weten waar je terecht komt. Een nieuw land met een nieuwe cultuur vereist enige voorbereiding, vaak zijn er een ander belastingstelsel, andere regels voor de zorgverzekering en je moet natuurlijk ook een geschikte bank vinden. Alles in een andere taal en dat is best een klus. Bereid jezelf daarom goed voor. Praat met je accountant en lees je in over de gezondheidszorg. Zijn er nog dingen die je moet regelen om jezelf helemaal in te dekken? Je wilt bijvoorbeeld ook niet onverzekerd door het leven gaan. En krijg je een werkvisa? Welke papieren heb je nodig om een appartement te huren? Hoe ga je je internet regelen? Al dit soort dingen: regelen!
Bereid je voor op eenzaamheid
Als je helemaal alleen naar het buitenland verhuisd, kan het zijn dat je je best lonely voelt. Zeker in het begin heb je nog niet een gigantisch netwerk en de kans is groot dat je jezelf moet vermaken. Vrienden maken kost tijd en is altijd een uitdaging. Zeg ‘ja’ tegen sociale events en ga zelfs als je er niemand kent een kijkje nemen. Ga de taal leren, praat met mensen die je tegenkomt en accepteer uitnodigingen maar dring jezelf niet op. Het leren kennen van nieuwe vrienden gaat stap voor stap en dit kun je niet forceren. Ben je écht een gezelligheidsdier? Dan is het niet een zo’n slecht plan om met huisgenoten samen te wonen. Al is het maar voor de eerste zes maanden… je bespaart geld, hebt gezelligheid en creëert sneller een sociaal netwerk.
Omarm uitdagingen
Één ding is zeker als je naar het buitenland verhuisd: het is zwaar. Je wordt uit je comfort zone getrokken en je zult je regelmatig afvragen: waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen? Maar het is het allemaal waard. Verloren bagage, verloren sleutels, een ongelukje of een lekkage, je overleeft het wel. Je komt er snel genoeg achter dat je ook deze dingen aankunt en daar word je alleen maar sterker van. Onthoud dat dit soort dingen ook in je thuisland kunnen gebeuren. In het buitenland wegen dit soort zaken zwaarder omdat je geen steun kunt zoeken bij vrienden en familie. Daarom mag je best even wegkwijnen in zelfmedelij, als je je maar wel snel genoeg weer beseft dat jij jouw droom leeft!