Maak je eigen: viooltjes siroop

Nog nooit zo vaak was ik in de keuken te vinden als de afgelopen weken. Pure ontspanning vind ik het om nieuwe recepten uit te proberen en om gezonder te gaan eten. Met pasen kocht een een bakje eetbare viooltjes om de aspergesoep mee te decoreren en ik had er nog aardig wat over. Wat doe je daarmee? Viooltjes siroop maken!

De siroop krijgt een mooie kleur als je donkerpaarse viooltjes gebruikt en daar heb je ongeveer een kopje van nodig. Nu vraag je je vast en zeker af: welke viooltjes kun je eten? Eigenlijk kun je ze gewoon uit de tuin plukken want alle viooltjes zijn eetbaar als ze maar niet bespoten zijn. Je wilt namelijk geen slok bestrijdingsmiddel inschenken als je limonade klaar is.

Dit heb je nodig:

 • Een kopje donkerpaarse viooltjes zonder stam en groen.+ ~1 cup of packed dark purple violets, stems and green base removed
 • Genoeg water om de viooltjes helemaal onder te dompelen
 • Een paar druppels citroensap
 • Twee theelepels suiker (of meer als je van zoet houdt) om de limonade op smaak te brengen
 • Een zeef
 • Kaasdoek of een schone doek
 • Een kleine pan en een RVS (of andere) schaal
 • Een lege fles om de siroop in te bewaren

  Zo maak je het
  Spoel de viooltjes af met koud water zodat ze schoon zijn voor gebruik. Doe de viooltjes in een weckpot of RVS schaal en giet er gekookt water overheen tot de viooltjes helemaal ondergedompeld zijn. Gebruik een houten spatel om het mengsel te roeren. Laat de viooltjes enkele uren of het liefst de hele nacht onder water staan voor een intense smaak. Na dit proces kleurt het water donkerblauw, door een paar druppels citroensap toe te voegen wordt het opeens helder paars van kleur! Nu is het mengels klaar om gezeefd te worden, hiervoor gebruik je een zeef met kaasdoek. Giet het viooltjes mengels over in een andere schaal of RVS kom. Wring de kaasdoek uit zodat je geen siroop mist! Voeg daarna de suiker toe aan het mengels en verwarm dit alles au bain marie om de suiker te laten smelten. Nu is de siroop klaar! Giet deze in een schone lege fles en bewaar gekoeld totdat je hem gaat gebruiken.

  Viooltjes siroop is lekker met sparkling water, in een cocktail of als garnering over een dessert. Enjoy!