Je kind leren wat duurzaamheid is, hoe doe je dat?

Duurzaamheid is een begrip dat steeds meer aan belang wint in onze samenleving. We praten erover op het werk, in de politiek en op school. Maar hoe begin je het gesprek over duurzaamheid met je eigen kind? Is het te complex voor jonge kinderen om te begrijpen, of zijn er manieren om duurzaamheid op een kindvriendelijke manier uit te leggen?

Begin met eenvoudige concepten

Je hoeft niet meteen met ingewikkelde termen als ‘koolstofvoetafdruk’ of ‘circulaire economie‘ te komen om kinderen de basis van duurzaamheid te leren. Begin met eenvoudige ideeën zoals het belang van recyclen of waarom het goed is om de lichten uit te doen als je een kamer verlaat. De kern van duurzaamheid draait om zorg voor de planeet, en dat is iets wat kinderen vaak heel intuïtief begrijpen.

Gebruik verhalen en voorbeelden

Kinderen zijn dol op verhalen. Gebruik dit in je voordeel door verhalen te vertellen die de principes van duurzaamheid duidelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan het klassieke verhaal van ‘De jongen die een boom plantte’ of moderne kinderboeken die gaan over het milieu. Verhalen maken abstracte concepten concreet en helpen kinderen zich een voorstelling te maken van de impact van hun gedrag.

Geef daarnaast concrete voorbeelden uit de echte wereld en leg uit waarom je iets doet. Als hun kleine broertje of zusje katoenen luiers draagt, leg je kind dan uit waarom je dat doet.

Maak duurzaamheid tastbaar voor het kind

Niets spreekt meer tot de verbeelding dan praktijkervaring. Ga samen de natuur in, plant een boom of maak een insectenhotel. Laat je kind zien wat het effect is van zorg voor de omgeving. Of nog beter, betrek je kind bij het scheiden van afval en leg uit waarom dit belangrijk is.

Door duurzaamheid tastbaar te maken, wordt het meer dan alleen een concept; het wordt een onderdeel van hun dagelijks leven.

Praat over de grotere context

Naarmate kinderen ouder worden, kun je de gesprekken uitbreiden naar meer complexe onderwerpen zoals klimaatverandering, uitsterven van diersoorten of sociale ongelijkheid. Dit zijn zwaardere onderwerpen, maar als je het goed aanpakt, kunnen ze zeer verrijkend zijn. Probeer deze gesprekken te voeren op een manier die past bij de leeftijd en het begripsniveau van je kind.

Het mooie van duurzaamheid is dat het niet alleen gaat over zorg voor de planeet, maar ook over het ontwikkelen van een bewuste en empathische kijk op de wereld. En dat is uiteindelijk wat we allemaal willen voor onze kinderen, toch? Het begint allemaal bij het eerste gesprek en de eerste stap. En wie weet, misschien leren we zelf ook nog iets in het proces.