Je krijgt minder gif in je lijf als je drie dagen alleen natuurlijke make-up gebruikt

Wanneer je slechts drie dagen natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten gebruikt, schijnen er stukken minder giftige stoffen en hormoon verstorende chemicaliën in je lichaam te komen. Althans, als we de studie van Environmental Health Perspectives moeten geloven. Deze studie werd geleid door onderzoekers van de University of California, Berkely, The California Department of Public Health en The Clinica de Salud del Valle Salinis in Salines.

Tijdens de studie werden er honderd meisjes uit Salinas tussen de veertien en achttien jaar oud onderzocht terwijl ze hun make-up rituelen veranderden. Júist tienermeisjes gebruiken veel make-up, en dit was voor de onderzoekers rede genoeg om met deze groep te werken.

Dit onderzoek kun je zelf ook doen
De bevindingen zijn opmerkelijk, zeker omdat de onderzoekers producten hebben gekozen die de consument zelf ook kan kiezen. Tijdens de studie hebben ze producten niet getest op de aanwezigheid van chemicaliën, maar ze hebben op basis van reeds bekende informatie de cosmetica en verzorgingsproducten uitgezocht. Dit is een kwestie van etiketten lezen en ingrediënten opzoeken.

Wat bleek?
Deelnemers mochten drie dagen lang alleen cosmetica en verzorgingsproducten gebruiken die de onderzoekers zorgvuldig voor ze hadden uitgezocht. Deze producten waren vrij van parabenen, ftalaten, triclosan en oxybenzone (ook wel: benzophenone-3). Al deze chemicaliën hebben invloed op de hormoonhuishouding. Omdat vrouwen bijna iedere dag cosmetica en verzorging producten gebruiken, worden ze veelvuldig blootgesteld aan deze chemicaliën. Tienermeisjes gebruiken vaak nog meer make-up omdat het nieuw voor ze is.

Opgelet: deze 10 dingen kunnen je hormonen uit balans brengen.

De chemische stoffen kunnen makkelijk door de huid naar binnen dringen en vooral de opname van oxybenzone is hoog. De stoffen komen in je lichaam terecht en circuleren daar een tijdje totdat je ze weer uitplast. In urine kun je dus sporen van chemicaliën tegenkomen, en dat is precies wat de onderzoekers uit de urine samples van de deelnemers kunnen halen. Deze urine samples zijn voor én drie dagen na het gebruik van alternatieve cosmetica en verzorgingsproducten onder de loep genomen. Wat blijkt? De hoeveelheid van metabolieten en Di-ethylftalaat (deze zitten vaak in parfum en nagellak) is met 27% gedaald. Oxybenzone (zit vaak in zonnebrandcrème) en Triclosan (zit in zeep, tandpasta, deodorant en ontsmettingsmiddelen) is 36% minder aanwezig. Het niveau van methyl en parabenen (die je vindt in cosmetica, shampoo en huidverzorging) is maar liefst met 45% gedaald.

Wat betekent dat voor de consument?
Je kunt kiezen voor producten die zoveel mogelijk vrij zijn van chemische stoffen. Toch is dit lastig aangezien niet álles op etiketten vermeld staat. Maar als je kiest voor organic verzorgingsproducten en cosmetica is de kans op chemicaliën stukken minder groot. Er zijn genoeg producten die vrij zijn van parabenen, triclosan en oxybenzone, al moet je daar wel een prijs voor betalen. Gelukkig wordt de organic beauty industrie steeds groter, omdat er simpelweg meer vraag naar is, en dat drukt ook de kosten. En wat is duur? Je kunt ook minder producten kopen en kiezen voor kwaliteit.

3 schuldvrije en organic beauty-merken.