Dit is waarom te veel drinken slecht voor je is

Ongeveer zes tot acht glazen water per dag is een must. Ons lichaam heeft behoefte aan vocht voor een betere huid, meer energie en een betere concentratie. Wat zou er gebeuren als je tien glazen per dag drinkt? Of twaalf? Of zestien? Sommige mensen hebben nu eenmaal heel veel dorst en kunnen niet stoppen met drinken.

Ik reken mijzelf ook tot de dorstige mensen op deze planeet. Dagelijks drink ik al twee koppen twee voordat ik de deur uit ga. Op werk zet ik vervolgens twee keer een liter thee waarvan ik zeker de helft zelf opdrink. ‘S avonds bij het eten neem ik vaak een glaasje water (of een glas wijn) om vervolgens op de bank nog drie flinke mokken thee weg te slurpen. In totaal denk ik dat ik zo’n drie liter vocht per dag drink en dat is veel. Als thee- en aquaholic zit ik nog niet in de gevaren zone maar te veel drinken heeft nadelige gevolgen en kan zelfs levensbedreigend worden.

Professor Mark Whiteley spreekt zijn bezorgdheid over over de waterconsumptie van sommige vrouwen. Een tijd lang was het een trend om zoveel mogelijk te drinken maar deze trend heeft bij sommige dames zelfs negatief uitgepakt. Hij vindt zelfs dat te veel water drinken ervoor zorgt dat je niet meer zonder kunt. Jouw hersenen worden gereset waardoor je áltijd dorst hebt en MOET drinken. Ook zo benieuwd waarom veel drinken slecht is?

Veel zweten
Whitely is behalve cardiovasculair arts ook gespecialiseerd in hyperhirosis (overmatig zweten). Hij weet bijna zeker dat veel drinken veel zweten als gevolg heeft.

Slechter slapen
Mensen die veel drinken, zeker aan het einde van de dag, hebben meer moeite met slapen. Terwijl je slaapt produceer je een hormoon waardoor de nieren trager werken. Je hebt daarom minder snel door dat je moet plassen waardoor je niet de hele nacht door wakker wordt. Als je voor het slapen veel drinkt, heeft de werking van het hormoon geen zin. Het water MOET er toch uit en dus moet jij je bed uit.

Watervergiftiging
Indien je extreem veel drinkt: denk aan meer dan 3 of 4 liter, dan is er een kans dat jouw nieren het vocht niet snel genoeg kunnen afvoeren. Water wordt dan in het lichaam opgenomen door bijvoorbeeld de bloedvaten. Dit zorgt voor dunner bloed met een lage zoutconcentratie en dit zorgt ervoor dat de cellen in het bloed zwellen, met name in het hoofd. In extreme gevallen kan dit leiden tot hyponatraemia, ook wel watervergiftiging en dat is dodelijk.

Hoeveel moet je drinken?
Vrouwen hebben behoefte aan ongeveer 1,5 liter en mannen moeten 2 liter drinken om het lichaam voldoende te hydrateren. We hebben het trouwens niet specifiek over water, maar over vocht in het algemeen. Uiteraard gaat deze behoefte ook gepaard met persoonlijke en weersomstandigheden.