Is een gedeelte van je haren wassen goed of slecht voor je haar?

Iedereen doet ’t wel eens: snel even een deel van je haar wassen. Ik bedoel, als je gister je haren nog hebt gewassen, is het niet per se nodig om vandaag weer je hele hoofd op te frissen. Alleen bij de slapen ziet het er zo vet uit… dus ga je met een beetje shampoo bij de kraan aan de slag. Haren in een knotje en je ziet er in mum van tijd weer fris uit. Maar is dit gedeeltelijk wassen wel zo goed voor je haar?

Blijkbaar niet. Want ook al is het duidelijk dat het tijd bespaart, goed is het niet…

1. Je natuurlijke oliën raken uit balans
Iedereen heeft natuurlijke oliën die de hoofdhuid zelf produceert. Als je slechts een deel van je haren wast, is de olie niet meer goed verdeeld. Hierdoor kan het zijn dat je haar z’n glans verliest maar ook dat je hoofdhuid extra veel olie gaat produceren waardoor je juist nog vetter haar krijgt!

2. Je haren worden niet goed schoongespoeld
Als je een deel van je haren wast, kan het zijn dat je niet alle shampoo wegspoelt. De restjes die blijven zitten zorgen juist voor een smotsige uitstraling. Dat lijkt ons niet de bedoeling…

3. De textuur van je haren wordt anders
Ongelijk. Waar je vaker wast, kan het zijn dat je haar droger wordt. De wortels zien er anders uit dan de puntjes en dat kan niet de bedoeling zijn.

4. Je beschadigt kwetsbare delen van je haren
Het kan zijn dat je je haren breekt omdat je één deel wel behandeld en het andere deel niet. Waarschijnlijk heb je je haren vast als je slechts een deel aan het wassen bent? Zie: dat stiekje in combinatie met nattigheid is een no-go.

Dus de moraal van het verhaal is dat je beter niet gedeeltelijk je haren kunt wassen, probeer het goed te verzorgen en gebruik zo nodig een fijne droogshampoo.
droogshampoo
Droogshampoo, €29,50 Aveda

Lees ook: 8 manieren waarop jij per ongeluk je haar beschadigd.