Irish Cream likeur

Likeuren zijn van origine kruiden op basis van alcohol, kruiden en vruchten. Om ze drinkbaar te maken, worden ze aangezoet met suiker. Tegenwoordig is likeur een zoete, sterke drank met ongeveer 20% alcohol en een suikergehalte van minimaal 100 gram per liter. Roomlikeur is een likeur met room. Het heeft een alcoholpercentage van ten minste 15%.

Soorten
Er bestaan zeer veel verschillende likeuren. Sommigen worden op smaak gemaakt met vruchten, kruiden of bloemen. Andere likeuren zijn weer gemaakt op basis van noten, bonen, room of whisky. Een vruchtenlikeur is gemaakt op basis van vruchten. De kleur van vruchtenlikeur wordt vaak benadrukt door een kleurtoevoeging. Enkele bekende vruchtenlikeuren zijn appellikeur, citroenlikeur en passievruchtenlikeur. Een notenlikeur is gemaakt op basis van noten. Enkele bekende notenlikeuren zijn amandellikeur en hazelnotenlikeur. Koffielikeuren en chocoladelikeuren zijn gemaakt op basis van koffiebonen of op basis van cacaobonen.

Whiskey en room
Baileys Irish Cream is een Ierse likeur met als voornaamste ingrediënten whiskey en room. Het heeft een alcoholpercentage van 17 procent. Baileys is wereldwijd door de combinatie van Ierse room en whiskey de populairste likeur. Vanuit Ierse traditie van destilleren en zuivel is de drank in 1974 ontstaan. Baileys Irish Cream was de eerste roomlikeur die whiskey en Ierse room combineerde.

Kenmerken
Baileys bevat ook kenmerken van chocolade, karamel, suiker en vanille. Het is een veelzijdig drankje en wordt zowel puur als met ijs gedronken, in cocktails, mixdrankjes of bij de koffie. Ook wordt Baileys gebruikt bij het maken van desserts zoals tiramisu.

Drambuie is een vergelijkbare likeur die op basis van Schotse whisky wordt gemaakt. Andere ingrediënten zijn kruiden en honing. De likeur is een eeuwenoude drank die verrijkt wordt met verschillende single malt whisky’s die tussen de 15 en 17 jaar oud zijn. Baileys kopen is wel een keuze maken. Het merk heeft het assortiment namelijk vergroot met Baileys Mint Chocolate, Baileys Crème Karamel, Baileys Coffee en Baileys Dulce de Leche.