Intermittent fasting: 19 uur per dag vasten, whut?!

Weight Watchers en Sonja Bakker hebben er zware ‘concurrentie’ bijgekregen met…intermittent fasting’. Tot voorkort had ik er nog nooit van gehoord. Het principe: slechts een aantal uur per dag mogen eten. En dan hoeft het niet alleen bij rauwkost te blijven. Ondanks dat ik niet zo’n fan ben van diëten én er niet aan zou moeten denken de hele dag door niet te kunnen eten, ben ik toch eens in dit onderwerp gedoken.  

Vasten, dé afslankmethode van 2018?

Als je dacht dat vasten iets van je oma en vroegûh was, heb je het goed mis. Sinds enkele maanden is intermittent fasting namelijk de harten van afvallend NL aan het veroveren. Niet je maaltijden tot op het grammetje nauwkeurig te hoeven wegen, niet alleen maar hoeven te knabbelen op wortelen, geen balansdagen. Wat dan wel? Vijf tot acht uur per dag alles wat je wil eten lekker oppeuzelen, om daarna 16 tot 19 uur lang niets van voedsel aan te raken. Belangrijk gegeven blijft wel dat je gezond eet en genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar als je je toch eens lekker wil laten gaan, kan dat gewoon. Focus vooral op wat je binnenkrijgt in plaats van op de tijd, adviseren ervaringsdeskundigen.

Experts zijn het er niet over eens of intermittent fasting de holy grail op afvalgebied is. De een is ervan overtuigd dat je snel in je oude vertrouwde patroon zal terugvallen. De ander vindt dat er geen twijfel over mogelijk is dat deze aanpassing van je leefwijze een succesformule in zich heeft. Hoe dan ook, geef mij maar gewoon m’n 80/20-regel, en wekelijks zo’n 3 – 4 Rocycle lesjes. Ieder z’n ding!