Hotspot Alert | Five Brothers Fat Amsterdam

Om de grauwe januaridagen te doorbreken, zijn we voor een Spaanse fiësta bij Five Brothers Fat in de Amsterdamse Pijp gaan buurten. Niet de vitamine D-boost die je van de Mediteraanse zon zou krijgen, wél al het andere lekkers van daar in hartje Mokum. Een champañeria waarvan de naam niet alleen lekker bekt, het smaakt er ook nog eens finger lickin’ good. Op het menu tapas zoals je het ook in Barcelona zou krijgen. Goed vertoeven!

Five uhh…Six Brothers Fat

Five Brothers Fat, een naam die blijft hangen. Waar ze met vijf man sterk begonnen, zijn ze inmiddels met z’n zessen. En neen, geen bloedbroers. Wel mannen die een gemeenschappelijke liefde delen. Hun culinaire avontuur begon een paar jaar geleden in de De Clercqstraat. Een superknusse toko die al-tijd bomvol zit. Dus uitbreiding naar een tweede, en inmiddels zelfs een derde vestiging – in Haarlem – konden dan ook niet uitblijven.

                    Five Brothers Fat Amsterdam .    Five Brothers Fat Amsterdam

Het idee van ‘laten we een champañeria openen’ heeft haar roots liggen in Barcelona. De horecavrienden leerden daar tijdens een stedentrip La Xampanyeria kennen, een succesverhaal aan de Mediterrane kust. Een hotspot die al tientallen jaren een must-try cavabar is voor elke lekkerbek die op een net wat authentiekere manier Barca culinair wil leren kennen. Niets geen torenhoge toeristenprijzen voor een cava, sandwich of tapas. Gewoon lekker betaalbaar. Van het een kwam het ander en voordat de heren het wisten, hadden ze met de Spaanse horecaheld – van de beroemde cava Can Paixano – een exclusieve deal gesloten. Zij mochten zijn cava voor slechts €2,- per glas in Amsterdam aan de man krijgen. En zo was daar de champañeria in een Amsterdams jasje geboren.

Zeg ‘ja’ tegen deze champañeria

Het concept van de champañeria is simpel: Spaanse tapas, tapas, tapas, heel veel soorten cava én een sfeervolle setting. Dit is zo’n plek waar je prima met Jan en alleman kan aanschuiven. Van je Tinderdate tot een vrijmibo met vrienden of diner met familie. Ondanks dat het een look-a-like is van een hippe Spaanse champañeria, hebben ze één eigenschap niet overgenomen. En dat is? Standje ‘tranquillo’ kennen ze bij Five Brothers Fat niet, maar dat vonden we met een hangry-gevoel op komst helemaal niet erg. Heerlijk dat je hier in een lekker tempo je gerechten krijgt uitgeserveerd.

                     Five Brothers Fat Amsterdam

Wat la cucina je te bieden heeft? Zoals ze zelf zeggen: ‘Spaanse tapas van tussengerecht-formaat met een twist.’ Er pronken een aantal tapasklassiekers op het menu, zoals Pimientos de Padron, Jamon Iberico en Calamares. Maar je spot er ook eigentijdse gerechten met invloeden uit andere werelddelen. Denk aan de stoofpot wildzwijn, de Spaanse ribbetjes en aubergine met za’atar, Ajo Blanco, hazelnoot en granaatappel. Tapas zonder al te veel poespas. Gewoon zo authentiek en smaakvol mogelijk. Vegetarisch, vlees of een mix, it’s up to you. En mocht je nog ruimte voor een zoete finishing touch hebben, dan ga je van de muerte por chocolate met crumble, framboos en karamel zeker geen spijt krijgen.

Five Brothers Fat AmsterdamVerleng je Dry January nog even? Dan hebben ze ook een paar alcoholvrije cava’s waar je uit kan kiezen. En die hebben ons tijdens onze allereerste alcholvrije cavavuurdoop goed verrast! Maar natuurlijk hebben ze ook andere betaalbare cava’s, cocktail’s, sangria de cava en tinto de verano. Genoeg lekkermakende praat, ga binnenkort vooral zelf bij deze Spaanse knapperd op ‘stedentrip.’

Five Brothers Fat

De Clercqstraat 56 Amsterdam-West
Hobbemakade 64, Amsterdam-Zuid
Kleine Houtstraat 40, Haarlem

Openingstijden: Dinsdag t/m donderdag 17:00 – 01:00 | vrijdag – zaterdag 17:00 – 03:00 | zondag 17:00 – 01:00 | maandag gesloten, Hobbemakade wél geopend

Instagram | Facebook | Website

Photo credit header: Isabelle Van Kerkwijk