Hotspot alert | Bar Gallizia in de Javastraat te Amsterdam

Je herkent het misschien wel: af en toe wil je je even wanen in een lekkere warme setting waar de holiday vibes je om de oren vliegen. Snap ik! Hoe fijn dat er restaurants zijn die precies dát gevoel plus voortreffelijk eten voor je op het menu hebben staan. De ras-Italiaanse Bar Gallizia in de Amsterdamse Javastraat is er zo een. Niet voor niets dat zij ‘m deze week in de rubriek ‘Hotspot Alert’ mogen shinen!

Gallizia, zoals di mamma ’t maakt

De een heeft een zwak voor Spanje, de ander voor een ver Aziatisch oord…en ik heb dat voor la bella Italia. En ondanks dat we een overload aan Italiaanse restaurants en delicatessenzaken in Amsterdam hebben, zijn ze lang niet allemaal zoals je het uit het Italiaanse kent. Uitzonderingen daargelaten. Want heb je wel eens van Bar Gallizia gehoord? Gevestigd in de alsmaar gezelliger wordende, bontgekleurde Javastraat. Trotse eigenaar is de goedlachse, half Italiaanse Tom Gallizia. Waar hij jaren geleden zijn eigen wijnwinkel Monega opende, is met de opening van zijn eigen ristorante een droom die is uitgekomen. Een plek waar hij niet alleen alle ins en outs over zijn wijnassortiment kan vertellen, maar ook kan schenken.

Bij Gallizia draait het om de echte Italiaanse manier van leven: lekker eten, drinken en gezelligheid. Op m’n lijf geschreven (*wink*). Bij binnenkomst hangt er een laidback sfeer zonder poeha. Zodra je de wijn- en menukaart voor je neus krijgt, weet je dat je goed ziet. En dat je lang zit. Urenlang haha. Totaal de tijd vergeten, zoals een avond uit hoort te zijn.

Samen met een vriendinnetje ben ik een bups Italiaans lekkers gaan proeven. Onze vrijmibo werd afgetrapt met één van m’n lievelings rode wijnen: De Nero d’Avola. Importeren ze zelf, hoe leuk. En wat is een drankje zonder bite on the side. Pizzette met prosciutto di San Daniele, mozzarella en afgetopt met rucola, heerlijk. Pas het begin om onze Italian food cravings te verzadigen.Ze hebben een kleine kaart waar ze continu in husselen. Momenteel onder andere op het menu: burrata, risotto en ravioli vulden onze tafel. Stuk voor stuk aanraders! Je proeft dat alles vers in de eigen schattige cucina wordt bereid, en volgens Italiaans recept. Alsof je aanschuift bij een Italiaanse familie. Aangezien ik niet al al het lekkers voor je er wil aftypen, is het een kwestie van binnenkort echt zelf eens naar het ‘Oosten’ afreizen.

Bar Gallizia Amsterdam

Bar Gallizia Amsterdam

Gallizia Deli

Had ik je trouwens al verteld dat ze ook een bellissimo lekkere deli hebben? Slechts een deur verder. Een walhalla aan Italiaanse lekkernijen van Italiaanse bodem. Na m’n wintersport in Italië moét ik daar daarom altijd even binnenhupsen. Maakt het acclimatiseren stukken aangenamer. Verwacht huisgemaakte limoncello tot wijnen en al het andere waar de Italiaan voor te porren is.

Bof maar met zo’n achterbuur, die veruit een van m’n Italiaanse favorieten in Amsterdam is. Benieuwd of Gallizia bij jou ook zo goed in de smaak gaat vallen. Keep me posted!